Airbus dubajských aerolinek Daallo musel kvůli výbuchu v úterý nouzově přistát na mogadišském letišti již krátce po vzletu. Ředitel somálského úřadu civilního letectví Abdiwahid Omar uvedl, že po přistání na palubě chyběl jeden z pasažéru. Tělo se později našlo v oblasti Balcad asi 30 kilometrů severně od Mogadiša. Úřady se domnívají, že po výbuchu podtlak při dekompresi muže vysál ven z letadla.

Na palubě letadla společnosti Daallo, která provozuje lety v oblasti východní Afriky a Blízkého východu, cestovalo na lince z Mogadiša do Džibuti 74 pasažérů. Dva z nich agentuře AP řekli, že na palubě letadla před nouzovým přistáním slyšeli výbuch. Ředitel úřadu civilního letectví Omar odmítl potvrdit, že by v letedle došlo k explozi. Hovořil pouze o "technické závadě". "Vyšetřování stále pokračuje," dodal Omar.

Šlo o bombu, myslí si pilot

Na rozdíl od úřadů si pilot letadla myslí, že na palubě byla bomba. "Naštěstí výbuch nezničil řízení letadla, a mohl jsem se tak vrátit zpět na letiště," uvedl srbský pilot stroje Vladimir Vodopivec.

V Somálsku proti vojenským i civilním cílům útočí islamistické milice Šabáb, které usilují o zavedení islámského práva šaría. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal. Islamisté ale nadále podnikají útoky především v hlavním městě.