V jihovýchodní části města ve čtyři hodiny odpoledne místního času zazněla mohutná exploze. Podle svědků padlo 40 výstřelů.

Útočník se skrýval uvnitř jedné z budov a držel jednu ženu jako rukojmí. Policisté útočníka zneškodnila, jejich zásah si ale vyžádal tři zraněné policisty, dvca z nich byli převezeni do nemocnice.Žena, kterou násilník držel, je nyní v bezpečí. Útočník, který byl identifikován jako 29letý Yacqub Khayre  v domě zastřelil ještě jednoho muže.

Ještě v pondělí večer se k melbournskému zločinu přihlásil Islámský stát a australský premiér Malcom Turnbull oznámil, že policie šetří čin jako teroristický. „Útok v australském Melbourne provedl voják Islámského státu v reakci na výzvu cílit na subjekty států koalice," uvedla agentura Amak, kterou používá Islámská stát ke komunikaci se světem.

Khayre byl v minulosti vyšetřován kvůli podezření, že spolu s dalšími muži přiopravoval přepadení armádní základny v Sydney.

Zdroj: Youtube

Policejní jednotky nalezli na zemi muže, který byl zřejmě postřelen. Lidé z okolních budov byli evakuování a policie uzavřela příjezdové cesty.

Informovala o tom televize ABC news.

Prezident České republiky Miloš Zeman.
Zeman odletěl na návštěvu Vietnamu a Kazachstánu. Co přiveze?