Podle něj není také jasné, proč si dvacetiletý Adam Lanza vybral ke svému útoku loni 14. prosince právě základní školu Sandy Hook – vyjma toho, že byla poblíž jeho domu. Zpráva upozorňuje, že Lanza měl velké psychické problémy, které mu bránily v normálním kontaktu s ostatními lidmi, včetně s nejbližšími členy rodiny.

Posedlý vraždami

Ale není jasné, zda a do jaké míry tyto potíže přispěly ke spáchání vražd, píše se v dokumentu. Stejně tak prý psychologové, kteří byli s Lanzou ve styku, nezjistili nic, co by mohlo ukazovat na jeho budoucí jednání.

Vědělo se, že byl obeznámen se zbraněmi a že je posedlý masovými vraždami, především střelbou v roce 1999 ve škole Columbine ve státě Colorado, ale nenašly se důkazy o tom, že by dal okolí najevo, že by sám chtěl takový zločin spáchat, uvádí zpráva.

Podle ní Lanza jednal sám a nikdo nebude kvůli zločinu, který otřásl Spojenými státy, stíhán. Nejdříve ráno zastřelil doma svou matku Nancy, která ještě spala. Pak se vydal do základní školy Sandy Hook, do které kdysi chodil. Ve škole postřílel 20 dětí a šest učitelů a pak spáchal sebevraždu.

Zbraně koupila matka

Zpráva krok za krokem líčí Lanzovo řádění a vyjmenovává zbraně, ze kterých střílel. Všechny legálně koupila jeho matka, stejně jako munici.

Ale otázka, proč zavraždil 27 lidí, nemusí být nikdy s jistotou zodpovězena, píše se ve zprávě. „Důkazy jasně ukazují, že střelec akci plánoval, včetně toho, že si vezme sám život," tvrdí dokument. „Ale nic s určitostí neukazuje na to, proč to udělal nebo proč si vybral školu Sandy Hook."

Masakry v Newtownu i v Columbine, kde dva studenti na místní střední škole zastřelili 12 spolužáků a jednoho učitele, vyvolaly v USA debaty o dostupnosti střelných zbraní, které ale nevedly k větším změnám.