Izraelský ministr obrany k tomu dodal, že zveřejnění této informace po více než 10 letech utajení, má být i zprávou pro nepřátele země.

„Motivace našich nepřátel v posledních letech zvýšila, ale i naše armáda je silnější, stejně tak letectvo. Možnosti jsou dnes širší, než které jsme měli v roce 2007,“ řekl Avigdor Lieberman ve svém prohlášení. „To by všichni na Blízkém východě měli mít na paměti,“ dodal.

Stejně se vyjádřil i izraelský ministr pro zpravodajské služby Israel Katz. „Operace a její úspěch dala jasně najevo, že Izrael nikdy nedovolí, aby se do rukou těch, kdo ohrožují jeho existenci, dostaly jaderné zbraně. Dříve Sýrii a nyní Íránu,” prohlásil.

Donald Trump a Vladimír Putin na summitu APEC ve vietnamském Danangu
Trump pogratuloval Putinovi k vítězství a naznačil, že by se měli brzy sejít

Izraelské obranné síly (IDF) zveřejnily podrobnosti. Uvedly, že na konci roku 2004 začala "rozsáhlá zpravodajská akce". Tehdy totiž izraelští agenti obdrželi informace o tom, že zahraniční experti (podle nich se jednalo o Severokorejce), pomáhají Sýrii s jaderným programem.

Izraelská zpravodajská agentura poté skutečně objevila na území Sýrie staveniště s tím, že by jaderný reaktor mohl být uveden do provozu již v roce 2007. Následně vznikl likvidační plán s názvem "Operation Outside the Box".

Operace započala v noci 5. září. Ze dvou základen na jihu Izraele tehdy vzlétla čtveřice bojových letounů F-16 Fighting Falcon a čtyři víceúčelové stroje F-15 Strike Eagle a zamířily směrem k východní provincii Dajr az-Zaur.

Zdroj: Youtube

Letouny se vrátily přesně o čtyři hodiny později. Provedly bombový útok, který úplně deaktivoval reaktor a způsobil nevratné poškození, uvádí IDF. Následně bylo rozhodnuto, že „s ohledem na velmi citlivou bezpečnostní situaci“ nebudou informace o této operaci zveřejněny.

Syrská vláda tehdy obvinila Izrael jen z toho, že napadl vzdušný prostor země a útok neopětovala. O několik týdnů později syrský prezident Bašár al-Asad uvedl, že izraelské stíhačky "bombardovaly budovy týkající se armády", které však nebyly již dlouho "využívány".

Syrská vláda také opakovaně popírala, že reaktor staví. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ale dala v roce 2011 definitivně za pravdu Izraeli. Uvedla, že objekt byl „velmi pravděpodobně“ jaderným reaktorem.

V Kábulu útočil sebevražedný atentátník. Zemřelo nejméně 26 lidí

Sýrie také před náletem podepsala Smlouvu o nešíření jaderných zbraní. Tím se zavázala k tomu, že může vybudovat pouze reaktor na výrobu elektřiny. I tak ale byla povinna veškeré plány oznámit MAAE, což se nestalo.

Podle zpravodaje BBC Toma Batemana je dnešní zveřejnění útoku nesmírně důležitým a dobře načasovaným krokem. „Jedná se o jasný signál, že by se příštím terčem mohl klidně stát Írán. Izrael jej totiž již dlouhodobě kritizuje kvůli jeho jadernému programu, který podle něj znamená existenciální hrozbu pro region,“ uvedl Bateman.

Letecké nálety v Sýrii
V Sýrii došlo k dalším dvěma leteckým útokům, zabily nejméně 57 lidí