Chráněná oblast pokrývá téměř dva miliony kilometrů čtverečních oceánu. Na této ploše bude od nynějška zcela zakázáno žraloky lovit. Píše o tom zpravodajský server BBC.

Pokud bude v chráněné oblasti náhodně chycen nějaký žralok, musí být vypuštěn živý zpět do moře. V teritoriálních vodách souostroví rovněž nebude povoleno používat jisté druhy rybářského náčiní, a to pod hrozbou pokuty ve výši až 200.000 dolarů. Zakázáno je rovněž veškeré obchodování se žraločími produkty.

„Přijetím tohoto zákona (o ochraně žraloků) dáváme najevo, jaký význam připisujeme žralokům v naší kultuře, životním prostředí a ekonomice,“ uvedl senátor z Marshallových ostrovů Tony deBrum. „Jsme možná malý ostrovní národ, ale naše vody jsou nejrozsáhlejším územím, na němž jsou žraloci chráněni,“ dodal k rezervaci, která zahrnuje oblast rovnající se rozlohou Mexiku, Indonésii či Saúdské Arábii.

Ráj potápěčů

Marshallovy ostrovy, které obývá pouhých 68.000 lidí a které jsou rájem potápěčů a turistů, na projektu spolupracovaly s ekologickou organizací Pew Environment Group, která sídlí ve Spojených státech.

Marshallovy ostrovy přebírají štafetový kolík od dalšího malého pacifického státu Palau, který před dvěma roky založil tehdy největší žraločí rezervaci na světě. Po něm následovaly další země, jako například Bahamy v Atlantském oceánu.

Příspěvkem Marshallových ostrovů se území, na němž jsou žraloci v oceánu chráněni, rozrostla na 4,6 milionu kilometrů čtverečních. Otázkou nicméně zůstává, jak úřady zmíněných malých ostrovních států budou schopny dohlížet na dodržování zákazu lovu, konstatuje server BBC.

Ohrožené druhy

Žraloci a jejich příbuzní jako rejnoci patří k vážně ohroženým druhům, především kvůli ztrátě přirozeného životního prostředí, rybolovu a pomalému růstu a rozmnožování. Zhruba třetina žraloků žijících v oceánech je zařazena v mezinárodně uznávané Červené knize ohrožených druhů.

Marshallovy ostrovy leží v Mikronésii a jsou tvořeny dvěma souostrovími Ratak a Ralik, která mají celkem asi 31 ostrovů. Nejznámější z nich jsou ostrovy Bikini a Eniwetok, které v letech 1946–1958 sloužily Spojeným státům jako jaderné střelnice.