VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vzpomínky z dětství ovlivňují volbu pokrmů

Řím - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců.

7.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jana Engová

Muži milují těstoviny a maso, protože jim připomínají mateřskou péči, zatímco ženy mají rády sladké pokrmy, které jim připomínají příjemné chvíle strávené v kuchyni. Chuť se utváří od nejútlejšího věku. Můžeme však dokázat změnit své návyky tak, že se pokusíme paměť oklamat, píše italský deník Corriere della Sera.

Vědci z Basilejské univerzity ve Švýcarsku vyzvali dobrovolníky, aby oznámkovali pochutiny, jako je čokoláda, brambůrky či sladkosti, a pak s pomocí funkční magnetické rezonance sledovali, které části mozku se u každého z nich aktivují. Ukázalo se, že sledované osoby se rozhodovaly vždy pro takové pochutiny, na které si z první části testu lépe pamatovali. Potvrdilo to i aktivování oblastí paměti. Vzpomínka na jídlo je hlavním motorem volby, která přichází v důsledku zintenzivněné komunikace mezi hipokampem, zónou mozku, která je klíčová pro zobrazování vzpomínek, a částí prefrontální mozkové kůry, která je „sídlem" rozhodovacích procesů. Ve studii se podrobně vysvětluje, co se děje v mozku, když vzpomínka oživí touhu po pochutině, ale totéž se děje pokaždé, když jíme a vysvětluje to rovněž, proč má každý z nás svá oblíbená jídla.

Již od útlého věku

Nejde jen o oblíbená jídla, ale i o vůně, které připomínají poklidné chvíle a rodinné zvyky. Potvrzuje to výzkum Briana Wansinka, ředitele Food and Brand Lab při americké Cornellově univerzitě. Jídla, která připomínají poklidné ovzduší, se však liší podle pohlaví: zatímco muži dávají přednost těstovinám a masu, protože jim připomínají mateřskou péči a starostlivost, ženy mají v oblibě čokoládu a dorty navozující příjemné vzpomínky vztahující se k přípravě jídel. Tyto pokrmy jsou preferovány tehdy, když potřebujeme jídlo „pro útěchu". Při každodenním výběru jídelníčku se však spoléháme na vzpomínky na to, co nám chutnalo. Jíme nejprve hlavou, pak teprve ústy. A vzpomínky, jimiž se v průběhu života při výběru jídla řídíme, jsou spojeny s raným dětstvím. „Chuť se utváří již od útlého věku. Spojení příjemných vzpomínek z dětství s vyváženou a zdravou stravou je nejlepší prostředek, jak si v dospělosti vytvořit správný jídelníček a vyhnout se tak nadváze a obezitě," uvádí Bettina Cornwellová z americké Oregonské univerzity.

Musíme však dávat pozor na negativní vzpomínky. Výzkum vedený Elizabeth Loftusovou z Kalifornské univerzity ukázal, že je možné vštípit si negativní vzpomínky na jídlo a změnit tak své zvyklosti u stolu. Loftusové se podařilo „přesvědčit" několik dobrovolníků o tom, že jim v dětství bylo špatně, když jedli vejce. Falešné vzpomínky na jídlo se mohou vytvořit i pomocí rozhovorů s jinými osobami. „Dobrovolníci pak podstatně snížili spotřebu vajec a totéž se podařilo i s dalšími jídly, jako je třeba zmrzlina. Jde to i opačně: při sérii pokusů jsme dobrovolníkům vštípili falešné pozitivní vzpomínky a přesvědčili jsme je, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Výsledkem bylo, že na něj pak měli větší chuť a jedli ho častěji. To vše naznačuje, že vzpomínky mohou na jedné straně řídit výběr potravin, ale na druhé straně mohou být ‚ovládnuty': obézní mladík by tak mohl být podroben terapii na bázi falešných pozitivních vzpomínek spojených se zdravou stravou," říká Loftusová.

Autor: ČTK

7.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
4

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

AUTOMIX.CZ

Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Neklaplo to. Zatím...

V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že Škoda zvažuje výrobu pick-upu. Nejčastěji se přitom hovořilo o vlastní verzi Volkswagenu Amarok. Nyní se ukazuje, že na těchto informacích opravdu něco bylo.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Česko zažilo neobvykle slunný den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies