VYBERTE SI REGION

Vzpomínky z dětství ovlivňují volbu pokrmů

Řím - Říká se, že jsme to, co jíme. Ve skutečnosti jsme to, co jsme jedli a na co se pamatujeme. Vzpomínky vztahující se k jídlu nemálo ovlivňují to, co si denně klademe na talíř. Uvádí se to v nové studii švýcarských vědců.

7.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Jana Engová

Muži milují těstoviny a maso, protože jim připomínají mateřskou péči, zatímco ženy mají rády sladké pokrmy, které jim připomínají příjemné chvíle strávené v kuchyni. Chuť se utváří od nejútlejšího věku. Můžeme však dokázat změnit své návyky tak, že se pokusíme paměť oklamat, píše italský deník Corriere della Sera.

Vědci z Basilejské univerzity ve Švýcarsku vyzvali dobrovolníky, aby oznámkovali pochutiny, jako je čokoláda, brambůrky či sladkosti, a pak s pomocí funkční magnetické rezonance sledovali, které části mozku se u každého z nich aktivují. Ukázalo se, že sledované osoby se rozhodovaly vždy pro takové pochutiny, na které si z první části testu lépe pamatovali. Potvrdilo to i aktivování oblastí paměti. Vzpomínka na jídlo je hlavním motorem volby, která přichází v důsledku zintenzivněné komunikace mezi hipokampem, zónou mozku, která je klíčová pro zobrazování vzpomínek, a částí prefrontální mozkové kůry, která je „sídlem" rozhodovacích procesů. Ve studii se podrobně vysvětluje, co se děje v mozku, když vzpomínka oživí touhu po pochutině, ale totéž se děje pokaždé, když jíme a vysvětluje to rovněž, proč má každý z nás svá oblíbená jídla.

Již od útlého věku

Nejde jen o oblíbená jídla, ale i o vůně, které připomínají poklidné chvíle a rodinné zvyky. Potvrzuje to výzkum Briana Wansinka, ředitele Food and Brand Lab při americké Cornellově univerzitě. Jídla, která připomínají poklidné ovzduší, se však liší podle pohlaví: zatímco muži dávají přednost těstovinám a masu, protože jim připomínají mateřskou péči a starostlivost, ženy mají v oblibě čokoládu a dorty navozující příjemné vzpomínky vztahující se k přípravě jídel. Tyto pokrmy jsou preferovány tehdy, když potřebujeme jídlo „pro útěchu". Při každodenním výběru jídelníčku se však spoléháme na vzpomínky na to, co nám chutnalo. Jíme nejprve hlavou, pak teprve ústy. A vzpomínky, jimiž se v průběhu života při výběru jídla řídíme, jsou spojeny s raným dětstvím. „Chuť se utváří již od útlého věku. Spojení příjemných vzpomínek z dětství s vyváženou a zdravou stravou je nejlepší prostředek, jak si v dospělosti vytvořit správný jídelníček a vyhnout se tak nadváze a obezitě," uvádí Bettina Cornwellová z americké Oregonské univerzity.

Musíme však dávat pozor na negativní vzpomínky. Výzkum vedený Elizabeth Loftusovou z Kalifornské univerzity ukázal, že je možné vštípit si negativní vzpomínky na jídlo a změnit tak své zvyklosti u stolu. Loftusové se podařilo „přesvědčit" několik dobrovolníků o tom, že jim v dětství bylo špatně, když jedli vejce. Falešné vzpomínky na jídlo se mohou vytvořit i pomocí rozhovorů s jinými osobami. „Dobrovolníci pak podstatně snížili spotřebu vajec a totéž se podařilo i s dalšími jídly, jako je třeba zmrzlina. Jde to i opačně: při sérii pokusů jsme dobrovolníkům vštípili falešné pozitivní vzpomínky a přesvědčili jsme je, že jejich oblíbeným jídlem v dětství byl chřest. Výsledkem bylo, že na něj pak měli větší chuť a jedli ho častěji. To vše naznačuje, že vzpomínky mohou na jedné straně řídit výběr potravin, ale na druhé straně mohou být ‚ovládnuty': obézní mladík by tak mohl být podroben terapii na bázi falešných pozitivních vzpomínek spojených se zdravou stravou," říká Loftusová.

Autor: ČTK

7.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO
Slávisté se radují z prvního gólu, který zařídil Muris Mešanovič

Slávisté po letech dobyli Letnou. Derby na Spartě vyhráli 2:0

Praha /FOTOGALERIE/ - Fotbalisté Slavie nečekaně vyhráli pražské derby na Spartě 2:0. Skóre šlágru 8. ligového kola otevřel v 62. minutě Bosňan Muris Mešanovič, který napravil neproměněnou penaltu z třetí minuty nastavení první půle, a v 79. minutě přidal pojistku Jaromír Zmrhal.

Odvrácená tvář potravinových doplňků

Jsou snadno dostupné a slibují úlevu od mnoha obtíží a problémů. Výrobci je prezentují jako „přírodní prostředky" a vzbuzují u klientely falešný pocit neškodnosti a bezpečí. Ve skutečnosti číhá v chabě regulovaných vodách trhu s potravinovými doplňky na konzumenty celá řada nebezpečí.

Premiér podpořil zachování výroby letadel L-410 v Kunovicích

Zlín - Premiér Bohuslav Sobotka dnes podpořil při návštěvě Zlínského kraje zachování výroby letadel L-410 firmy Aircraft Industries (AI) v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Zaměstnanci továrny minulý týden ve středu vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli obavě z útlumu výroby a jejího převedení do Ruska, odkud jsou majitelé firmy. Odvolali ji v pátek poté, co společnost podle odborářů uhradila závazky v podobě dluhů na benefitech vůči zaměstnancům. O budoucnosti firmy se bude v pondělí jednat v Praze. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je situace vážná.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies