„Stydím se za to, co se stalo. Chápu, proč lidé, kteří si přečetli ty slova, reagovali tak bouřlivě,“ prohlásil před britskými vědci a reportéry. „Všem, kteří mým slovům rozuměli tak, že Afrika je jako kontinent geneticky méněcenná, se upřímně omlouvám. To jsem nechtěl říct,“ dodal vědec.

Kritiku si Watson vysloužil za citace svých úvah otištěné na stránkách britského listu Sunday Telegraph. Svěřil se totiž s názorem, že vyhlídky černého kontinentu jsou do budoucna špatné. „Přesto, že je to v rozporu se všemi testy, vycházíme z toho, že jejich inteligence je stejná jako naše,“ uvedl na adresu sociální politiky Západu vůči Africe.

Podle listu ale současně dodal, že rozhodně nesouhlasí s tím, aby byl kdokoli kvůli barvě své kůže diskriminován. Narychlo také přerušil britské turné k vydání své nové knihy a vrátil se domů do USA, kde se dosud respektovaný vědec stal terčem nevybírané kritiky. Jeho domovská laboratoř v New Yorku, ve které pracoval od roku 1948, ho dokonce dočasně sesadila z funkce rektora.