Šéf SWC Efraim Zuroff dnes AP řekl, že v září zaslal na německá ministerstva spravedlnosti a vnitra seznam 76 mužů a čtyř žen, kteří sloužili v takzvaných Einsatzgruppen. Jde o osmdesátku nejmladších osob z širšího seznamu 1100 lidí, o nichž SWC ví, že byli členy nacistické organizace.

Jednotky zvláštního určení za 2. světové války na území Polska a Sovětského svazu terorizovaly tamní obyvatelstvo a likvidovaly nežádoucí osoby, v první řadě Židy, inteligenci a odbojáře. V těchto komandech smrti působilo odhadem na 3000 osob, mimo jiné příslušníků gestapa a SS.

Všech 80 identifikovaných jsou velmi staří lidé, pokud jsou ještě na živu. Byly narozeni mezi lety 1920 a 1924, řekl Zuroff. "Čas kvapí. Něco se udělat musí," dodal.
Německé ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že dopis SWC s podrobnostmi předalo německému centrálnímu úřadu pro objasňování nacistických zločinů.

Jen v Sovětském svazu příslušníci Einsatzgruppen podle odhadů do jara 1943 zabili přes milion Židů. Odsouzena byla po válce jen hrstka členů těchto nacistických jednotek.