Při zadání čínských znaků odpovídajících výrazu "pravda" se ve čtvrtek uživatelům na obrazovce objevil nápis hlásající, že "vzhledem k příslušným zákonům, nařízením a politice nemohou být výsledky vyhledávání na dotaz 'pravda' zobrazeny".

Na problém s "pravdou" začali čínští uživatelé internetu upozorňovat ve svých příspěvcích v průběhu tohoto týdne. Jak dlouho je ale ve skutečnosti výraz blokován, není jasné. Podle některých již koncem červnu nebyl k dispozici.

"Nejedná se o žádný neobvyklý případ, ale tentokrát je v tom jistá ironie, protože pravdu nelze jednoduše zakázat," prohlásil Čchi Čen-jü z hongkongského magazínu iSun Affairs, který byl jedním z prvních, kdo absenci pravdy na mikroblogu Weibo odhalil.

Čína blokuje sociální sítě jako Facebook či Twitter a provozovatelům jejich čínských obdob nařizuje přísnou autocenzuru. Mezi nepovolenými termíny je řada politicky citlivých názvů či slov jako náměstí Tchien-an-men, kde v roce 1989 čínské bezpečnostní síly krvavě potlačily prodemokratické protesty, nebo jméno donedávna vysokého komunistického funkcionáře Po Si-laje, jehož manželka je podle všeho zapletena do předpokládané vraždy britského podnikatele Neila Heywooda.

"Weibo je nejpopulárnější sociální síť v Číně, a tak také trpí nejtvrdší cenzurou," konstatoval Čchi Čen-jü, jehož internetový magazín je v pevninské Číně rovněž nedostupný. "Když je nějaké slovo znepokojuje, prostě ho zablokují, přičemž většinou ani nedokážou vysvětlit, proč se stalo terčem cenzury," dodal.