Podle listu zmizel z elektrárny, která stojí na pobřeží Středozemního moře, jeden sejf s radioaktivním materiálem. Druhý byl poškozen a část jeho obsahu ukradena.

Svědci krádeže uvedli, že lupiči nepatřili k místnímu obyvatelstvu. Údajně byli doprovázeni bezpečnostními silami a ty je také vpustily do objektu. Pachatelé nic neponičili, přesně věděli, co dělají, citovala svědky agentura DPA.

Podle pracovníka Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), který si přál zůstat v anonymitě, šlo o předměty z laboratoře s nízkou radioaktivitou, které se používají na kalibrování měřících přístrojů. „Jsou docela jednoduché, malé a ne příliš radioaktivní“, uvedl, ale neposkytl žádné bližší informace. MAAE je nyní v kontaktu s egyptskými úřady.

Jak připomíná agentura DPA, jeden z příslušníků egyptských bezpečnostních sil krádež popřel. Jiný mluvčí policie sice loupež potvrdil, ale popřel, že by šlo o radioaktivní materiál.

Proti protestujicím zasahovala policie

U elektrárny minulý týden několik set lidí žádalo, aby bylo zařízení přemístěno jinam, nebo aby byla výstavba ukončena. Protest se neobešel bez policejního zásahu a několik desítek lidí utrpělo zranění. Mnozí z přítomných tvrdili, že kvůli elektrárně přišli o pozemky. Demonstranti prorazili zeď, jíž je stavba obehnána. Začali na policisty a vojáky házet kamení a pak došlo i na střelbu.

Západní tajné služby se podle DPA obávají, že islamističtí teroristé, kteří si pořizují radioaktivní materiál, by s ukradenými předměty mohli sestrojit takzvanou špinavou bombu. Při její explozi se rozptýlí radioaktivní materiál do velké vzdálenosti, aniž by k tomu byla potřebná řetězová jaderná reakce.