Elektrárna je poškozená po zemětřesení a cunami z roku 2011. Japonský úřad pro kontrolu jaderné energetiky tento týden ohlásil, že byla prolomena zábrana na zachycování radioaktivní spodní vody a že by tato voda mohla do oceánu začít unikat ve větším množství. Nařídil provozovatelské společnosti Tepco, aby problém urychleně řešila.

Tepco s následky havárie bojuje dva roky, ale až letos v červenci společnost přiznala, že část kontaminované vody uniká do moře. Její zástupce dnes nechtěl potvrdit vládní informaci o rozsahu úniku. Je-li správná informace vlády, znamená to, že by uniklá voda mohla do týdne naplnit olympijský plavecký bazén.

Agentura Reuters dnes citovala představitele ministerstva průmyslu, podle něhož se vláda domnívá, že k úniku určitého množství radioaktivní vody docházelo prakticky po celou dobu od havárie, i když není jasné, v jakém množství.

„Stabilizace elektrárny Fukušima je pro nás výzvou. Naléhavým problémem je kontaminace vody, která znepokojuje obyvatele," sdělil dnes Abe na schůzi vládní krizové skupiny.

Vláda vložila do fondu založeného na pomoc provozovateli miliardy jenů, z nichž většina byla použita na stavební zabezpečení elektrárny a odškodnění postižených. Dnes Abe požádal ministerstvo průmyslu o rychlou a účinnou reakci na nynější problém. Vláda prý na řešení úniku radioaktivní vody poskytne další peníze.

Odstraňování následků potrvá i 40 let

Tepco odčerpává denně 400 tun spodní vody, která k nízko položené Fukušimě stéká z kopců. Cílem je zabránit tomu, aby se smísila s vysoce radioaktivní vodou používanou k ochlazování reaktorů. K tomu měly sloužit právě bariéry, o nichž Tepco tvrdila, že fungují, než se objevily zprávy o pronikání radioaktivní vody do moře.

Neschopnost společnosti Tepco zabezpečit věrohodně Fukušimu komplikuje Tokiu jeho snahu obnovit provoz v jaderných elektrárnách. Po havárii byla většina z nich odstavena a z bezpečnostních důvodů jsou stále mimo provoz. Japonsko tak je závislé na drahém dovozu paliva pro veškerý průmysl.

Tepco čelí kritice za to, že veřejnost neinformuje dostatečně. Podnik dlouho tvrdil, že kontaminovaná voda je zadržovaná a do moře neuniká.

Zničení Fukušimy je považované za nejvážnější jadernou havárii od událostí v Černobylu v roce 1986. Počítá se s tím, že odstraňování následků potrvá i 40 let.