Izraelské ministerstvo spravedlnosti již před několika dny oznámilo, že nákup ponorek bude prověřovat policie. Vyšlo totiž najevo, že do vyjednávání s německým dodavatelem byl zapojen osobní právní zástupce izraelského premiéra David Šimron. Existují tak obavy z možného střetu zájmů.

Zprávy o možném zapojení Íránu do obchodu vyvolaly ale ještě více kritiky. Informace, že by z obchodu mohl profitovat Írán, se ihned dostaly do titulků izraelských médií. Podle nich vlastní íránská společnost IFIC 4,5procentní podíl v německé společnosti ThyssenKrupp. "Izraelské peníze, íránské zisky," napsal dnes do titulku například deník Jediot Achronot.

Německá firma agentuře AFP sdělila, že IFIC vlastnila okolo sedmi procent společnosti až do května 2003, poté se její podíl zmenšil pod pět procent. Jak vysoký je tento podíl v současnosti, již nesdělila.

Transakce by měla být hodnotu 1,5 miliardy dolarů (asi 38,2 miliardy Kč). Nákupem vzroste počet ponorek v izraelské armádě na devět. Nové tři objednané lodě mají nahradit zastaralejší typy.