Výzkumný reaktor, který je umístěn v horské jeskyni u jihonorského města Halden na hranicích se Švédskem, využívá Ústav energetických technologií.

Podle zástupce výzkumného zařízení byla příčinou úniku radiace technická závada. Zaměstnanci obsluhující reaktor byli okamžitě po zjištění úniku evakuováni a žádný z nich "nebyl vystaven významné dávce radioaktivity", uvedl ústav. Situace kolem reaktoru je podle něj už zcela pod kontrolou.

Úřad radiační ochrany dnes uvedl, že únik radioaktivity byl pouze malého rozsahu a nebude mít žádné následky "na zdraví nebo na životní prostředí kolem zařízení". Unikat začal radioaktivní jód už v pondělí v 13:45 SELČ, úřad ale první informaci dostal až dnes. "Vyšetříme, jak se to mohlo stát a jak to, že nás upozornili až následující den," uvedl NRPA v prohlášení.

Podle zástupce úřadu citovaného agenturou Reuters bude incident zřejmě zařazen do kategorie jedna na stupnici od jedné do sedmi, přičemž sedmá kategorie znamená významnou jadernou nehodu, jakými byly třeba Černobyl nebo Fukušima.

Město Halden, u nějž se výzkumný reaktor nachází, leží u hranic se Švédskem. Švédský úřad radiační ochrany žádnou zvýšenou radiaci na svém území nenaměřil.

Norsko nemá žádnou jadernou elektrárnu, pouze dva malé výzkumné reaktory. Haldenský reaktor může vyrobit 25 MW. Například česká jaderná elektrárna v Dukovanech má celkový instalovaný výkon 2040 MW.