Dvě nizozemské baterie raket Patriot byly převezeny v pěti konvojích o celkem 160 vozidlech z armádní základny Vredepeel u Eindhovenu do přístavu Eemsahven na severu země. Tam budou podle očekávání v úterý naloženy na loď a vydají se na dvoutýdenní cestu do Turecka, kam mají dorazit 22. ledna, napsala agentura Reuters.

Podplukovník Marcel Buis, který bude velet nizozemské raketové jednotce v Turecku, předpokládá, že rakety budou schopné nasazení nejpozději od 26. ledna. Rozmístěny mají být kolem čtvrtého největšího tureckého města Adana, ležícího 120 kilometrů od syrské hranice.

Podle náčelníka generálního štábu nizozemských ozbrojených sil Toma Middendorpa jde o ryze obrannou misi. „Náš příspěvek neznamená, že se vměšujeme do konfliktu v Sýrii," zdůraznil. Zároveň ale řekl, že hrozba, kterou představují pro Turecko syrské rakety Scud, by se neměla podceňovat.

„Rakety Scud mají dolet stovek kilometrů, takže mohou snadno zasáhnout turecká města. Kromě výbušnin mohou také nést jiné druhy hlavic, například chemické," varoval Middendorp. „Chceme proto zabránit tomu, co by mohlo vyústit ve velký počet obětí mezi nevinnými civilisty." Middendorp odhadl, že Patrioty zůstanou v Turecku asi rok.

Německé baterie

Také německý bundeswehr začal o víkendu s přesunem dvou baterií Patriotů. Budou rozmístěny v Kahramanmarasu, zhruba sto kilometrů od turecko-syrské hranice.

Transport svých vojáků a zařízení do Turecka zahájily i USA.První nákladní letouny americké armády už dnes přistály na vojenské základně Inçirlik. Pentagon v pátek oznámil, že chce mít rakety Patriot na místě do poloviny ledna.

Boje dnes pokračovaly v Halabu na severu Sýrie. Státní sdělovací prostředky tvrdí, že se armádě podařilo odrazit útok povstalců na halabskou policejní akademii. Podle opozičních aktivistů bylo dnes zabito dalších nejméně 43 lidí. Střety byly hlášeny i v Damašku několik kilometrů od místa, odkud syrský prezident Bašár Asad v neděli v projevu nastínil svou podobu „mírového plánu". Odmítl ale zároveň jakýkoli dialog s kruhy, které označil za vraždící zločince. Většina zemí kromě Íránu jeho projev kritizovala.

Asad by měl odstoupit

USA i Británie a dnes také Francie trvají na svém původním názoru a žádají, aby Asad odstoupil. Podle Francie Asad znovu ospravedlňoval represe proti Syřanům. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes obvinil Asada z „řízení státního terorismu". Zklamání nad odmítnutím myšlenky vytvoření přechodné vlády syrským prezidentem dnes vyjádřil šéf OSN Pan Ki-mun. Írán naopak tvrdí, že Asad násilí odmítl a vybídl k celonárodnímu politickému řešení. Stejně jako Damašek také Teherán označuje opozici za teroristy.

Z Vatikánu vyzval papež Benedikt XVI. světové společenství, aby nekonečné zabíjení v Sýrii zastavilo. Vyzval diplomaty a nadnárodní organizace, aby přinutili vlády řešit vážnou humanitární situaci v Sýrii.

Syrský režim dosud neopustilo Rusko. Americké ministerstvo financí se podle svého nejmenovaného vysoce postaveného činitele citovaného dnes agenturou Reuters domnívá, že ruské banky nadále obchodují se syrskou centrální bankou a syrskou komerční bankou, kterou vlastní stát. USA obě tyto finanční instituce zařadily na černou listinu a velké ruské banky by se podle zdroje Reuters měly obchodování s těmito ústavy vyvarovat.