Tři psi jsou místní rasy abruzzský pastevecký pes a jejich stav je podle veterinářů dobrý. Jejich rodiče unikli závalu hotelu, na který se ve středu po několika zemětřeseních sesula mohutná lavina.

V hotelu na úpatí pohoří Gran Sasso v regionu Abruzzo zahynulo nejméně šest lidí, 23 lidí se stále pohřešuje. Zachránit se zatím podařilo 11 lidí.

Záchranáři pokračují i dnes stále ještě v ručním odklízením sněhu. Těžkou techniku zatím podle nich nelze použít, protože v troskách ještě může být někdo živý. Šance na přežití se ale v chladném prostředí rychle snižuje. Zatím poslední přeživší lidi se podařilo zachránit v sobotu.

Čtěte také: Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

V zavaleném hotelu v Itálii našli záchranáři sedmou oběť
V hotelu zavaleném lavinou ve střední Itálii našli dnes zasahující záchranáři sedmou oběť neštěstí. Zatímco tělo ženy se jim podařilo vyprostit z trosek celkem rychle, nedaří se jim to u šestého mrtvého objeveného v neděli, jehož pozůstatky se stále snaží uvolnit, uvedla agentura ANSA.

Podle agentury bylo v době závalu v hotelu 32 osob. Kromě sedmi mrtvých záchranáři vyprostili devět živých lidí, včetně čtyř dětí. Dvě další osoby si zachránily život díky tomu, že v době pádu laviny byly před hotelem.

Nejasnosti panují kolem počtu pohřešovaných. Podle bilance ANSA by jich mělo být nanejvýš 16, jiné zdroje ale v těchto dnech hovořily o více než dvou desítkách osob.

Místní prokurátorka Cristina Tedeschiniová dnes informovala, že úřady událost vyšetřují, přičemž jsou ohledně jejího hodnocení všechny možnosti otevřené, tedy od zásahu vyšší moci po mnohočetné zabití z nedbalosti. Prozatím zkoumají, zda byl hotel postaven a zprovozněn v souladu se všemi nařízeními a zda splňoval i podmínky ohledně pozemní dostupnosti. Rovněž ověřují všechnu telefonickou a písemnou komunikaci mezi hotelem a okolním světem.