Zákon 52, který vstoupil v platnost v roce 1992 za vlády předrevolučního prezidenta Zína Abidína bin Alího, ukládá lidem za užívání narkotik rok vězení. K polehčujícím okolnostem se nepřihlíží a zákon tak platí bez výjimky. Před revolucí v roce 2011 úřady zákon používaly k potlačení odpůrců tehdejšího prezidenta. Od té doby se jeho uplatňování ještě rozšířilo a tisíce mladých Tunisanů se tak každý rok ocitá ve vězení. V drtivé většině případů tam jsou kvůli kouření marihuany. Mezi roky 2011 a 2016 počet případů spojených se zákonem 52 vzrostl ze 732 na 5744.

Čtěte také: V třech státech USA schválili užití marihuany pro rekreační účely

Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch (HRW) zákon kritizovala s tím, že uvěznění se mnohdy musí dělit o celu s lidmi, kteří se dopustili závažných zločinů.

" Lidé, kteří jsou propuštěni z vězení, kam museli kvůli držení nebo užívání drog, si pak těžko hledají práci. Jsou mnohdy stigmatizováni společností a šikanováni policií," uvedla HRW.

Reformy se zastává i současný devadesátiletý prezident Kaíd Sibsí. "Nesmíme ničit životy mladých lidí," řekl minulý týden skupině zahraničních studentů.

Proti zákonu se staví i někteří islamisté. Lutfí Zitún ze Strany obnovy například věří, že v tuniských vězeních je "šílené" množství mladých Tunisanů. Téměř třetina z nich tam je kvůli požívání drog. Mladým, kteří se takto ocitnou ve vězení, podle něj hrozí radikalizace.

O zmírnění zákona se tuniská vláda pokoušela již loni v prosinci. Reformu však tehdy neschválil parlament.

Mohlo by Vás zajímat: Muž přimíchal ženám do špaget marihuanu, skončily v nemocnici