Zpravodajský server BBC News uvedl, že manifestace za práva žen se uskutečnily na 600 místech po celém světě. Pochodů se nezúčastnily pouze ženy, ale ze solidarity se k nim připojilo i množství mužů.

Největší pozornost přitahoval Washington, kde manifestace brzy přerostla v otevřený protest proti Trumpovi. Organizátoři očekávali až čtvrt milionu lidí, ale úřady, které byly původně v odhadech střízlivější, nyní hovoří o více než 500.000 účastnících. Spekuluje se, že dnešní shromáždění předčilo davy, které se shromáždily na páteční Trumpově inauguraci.

Čtěte také: Trump vysoce ocenil pracovníky CIA, pevně stojí za nimi

V Los Angeles takzvaný sesterský pochod přitáhl půl milionu, podle některých odhadů citovaných agenturou Reuters až 750.000 demonstrantů. Statisíce žen zaplnily také ulice Chicaga, New Yorku a Bostonu. Mnohatisícové demonstrace byly hlášeny z australského Sydney, z Londýna, Tokia a jiných měst v Evropě a Asii.

Trump rozhořčil množství liberálních Američanů ponižujícími poznámkami na adresu žen, Mexičanů či muslimů. Agentura AP uvedla, že Washington zažil v sobotu jednu z největších demonstrací ve svých dějinách. Pam Foysterová, která na protestní akci přijela z Colorada, řekla, že sobotní atmosféra ve Washingtonu jí připomněla protesty z 60. let proti válce ve Vietnamu.

Mezi známými osobnostmi, které se zúčastnily sobotního pochodu ve Washingtonu, nechyběly zpěvačky Madonna a Cher, herečky Julia Robertsová a Scarlett Johanssonová či bývalý ministr zahraničí John Kerry. V New Yorku byly na demonstraci vidět například herečky Helen Mirrenová a Whoopi Goldbergová, v Los Angeles zase Jane Fondová.

"Pochodujeme tady dnes za morální jádro tohoto národa, proti kterému náš nový prezident vede válku. Naše důstojnost, náš charakter, naše práva jsou terčem útoků a nenávist se včera ujala moci. Ale prezident není Amerika… My jsme Amerika," řekla shromážděným zástupům ve Washingtonu herečka America Ferreraová.

Trump, který s oblibou komentuje dění na twitteru, se k masovým protestním akcím ve svůj první den v úřadu nevyjádřil, uvedla agentura Reuters.

Čtěte také: Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace