"Spouštěcím momentem… může být dopis předsedovi Evropské rady nebo oficiální prohlášení na jednání Evropské rady řádně zaznamenané v oficiálním zápisu z jednání," citovala mluvčího agentura Reuters. Podle něj sice stačí ústní oznámení, musí ale být jednoznačné.

"Nemusí to být v písemné podobě, stačí to říct," uvedl Reuters s odkazem na dalšího nejmenovaného představitele EU.

Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců odchodu Británie z EU k říjnu skončí v premiérské funkci. Dal také najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl až jeho nástupce. Evropským představitelům se ale takový odklad nelíbí - například šestice ministrů zahraničí zakládajících zemí evropských společenství se v sobotu na schůzce v Berlíně shodla na tom, že jednání musí začít co nejdřív.

Německá kancléřka Angela Merkelová se naproti tomu domnívá, že žádný přehnaný spěch není na místě. "Vycházím z toho, že v určitý okamžik Evropské unii, lépe řečeno Evropské radě podle článku 50, přijde oznámení, že (Británie) chce vystoupit z Evropské unie. Na to teď počkáme," uvedla Merkelová. "Věc se má tak, že si to musí rozhodnout Británie," dodala.