Jako první se ven dostala už dopoledne žena a její sedmiletý syn. Bezprostředně po vyproštění nemluvila, záchranáři později uvedli, že se jí zřejmě podařilo rozdělat oheň a dostat se k jídlu. Oba byli přepraveni vrtulníkem do nedaleké Pescary na pobřeží Jaderského moře. Tam už se sešli s otcem rodiny, který na neštěstí ve středu upozornil a zburcoval úřady. Další tři děti, včetně šestileté dcery ze zmíněné rodiny, byly vyproštěny odpoledne.

Čtěte také: Lavina na italský hotel spadla, když už hosté měli sbaleno 

Záchranáři na místě pracují od čtvrtečního rána, lidé pod lavinou přežili přes 40 hodin. Vrtulníky, které přilétly z Pescary, přepravily do zasažené lokality lékaře, přikrývky a záchranný materiál.

První kontakt se podařilo navázat v 11:00 SEČ a pak následovalo několik dalších. Záchranáři s sebou mají psy, kteří pomáhají s hledáním.

Na místě je 135 záchranářů a také odborníci na laviny, kteří zjišťují bezpečnost terénu. "Je to složitá a nebezpečná záchranná operace," sdělila mluvčí civilní obrany Titti Postiglioneová. Na místě pracuje také armáda, která uvolňuje silnici k hotelu.

Přežít v kapse lze i tři dny

Média už dříve uváděla, že v budově, která měla několik pater, mohly zůstat vzduchové kapsy, v nichž se lidé zachránili. Záchranáři tvrdí, že v takových podmínkách lze přežít dva i tři dny. "Doufáme, že stropy se zřítily jen částečně a že pod nimi mohli zůstat živí lidé," řekl televizi SKY TG24 záchranář Lorenzo Gagliardi.

V hotelu bylo podle předchozích informací přes 30 lidí. Zatím byla nalezena těla dvou mrtvých a o dalších dvou obětech záchranáři vědí, ještě je ale nevyprostili.

Itálie nestíhá pomáhat zasněženým oblastem