Loď zmizela ve Filipínském moři poblíž Guamu. Vracela se právě  z tajné mise, během které přeplavila obohacený uran a součástky potřebné ke konstrukci atomové bomby, která později zničila Hirošimu.

Jaroslav Klemeš, hrdina druhé světové války
Zemřel Jaroslav Klemeš, poslední parašutista protektorátu

Obří plavidlo šlo ke dnu nečekaně rychle. Během 12 minut bylo po všem. Indianapolis tak nestihla vyslat nouzový signál. Kvůli tomu zůstalo přesné místo katastrofy po téměř tři čtvrtě století neznámé. Ve vodě plné žraloků přežilo jen 316 členů posádky. Pro americké námořnictvo znamenala zkáza křižníku největší ztrátu na životech v historii. Dnes je naživu už jen dvaadvacet přímých účastníků potopení Indianapolis.

Allenův šestnáctičlenný tým plavící se na výzkumné lodi Petrel přivedl na stopu námořní historik, který vycházel z dostupných informací o posledním pohybu lodi. „Jako Američané jsme posádce zavázáni vděčností za její odvahu, vytrvalost a oběti tváří v tvář hrozným okolnostem,“ přiblížil motivy svého pátrání Allen. V minulosti již se svými lidmi objevil vrak japonské válečné lodi Musaši a italského plavidla Artigliere.

Pomník na pražském Klárově československým letcům, kteří za druhé světové války působili v britském Královském letectvu (RAF) a proslavili se hlavně v bitvě o Británii.
Chrudim si připomene letce RAF. Odhalí mu pamětní desku