„My s Německem vedeme víceúrovňový dialog a jsme schopni se dohodnout na směřování v oblasti migrace, která bude součástí společného evropského postupu," poznamenal Zaorálek.

Slovenský premiér Robert Fico v sobotu prohlásil, že Německo si už kvůli summitu V4 stěžovalo u slovenského ministerstva zahraničí. Na českého státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu se Německo kvůli summitu V4 obrátilo prostřednictvím svého velvyslance, který se zajímal o cíle a obsah jednání.

Na pražské schůzce budou státníci jednat o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Podle českého ministra má podobný postup v současnosti „velký smysl". Je podle něj třeba, aby tyto státy dokázaly situaci zvládnout, byly lépe vybaveny a také aby jejich systémy byly schopny spolupracovat s těmi, které využívá Evropská unie.

„Takže komunikace se zeměmi západního Balkánu je stejně důležitá jako komunikace s Řeckem," podotkl Zaorálek, který prý při své nedávné návštěvě Atén pozval do Prahy řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Česko, které nyní skupině V4 předsedá, si podle svého ministra zahraničí přeje, aby v koalici zemí, jež bude v roce 2016 zvládat migrační krizi, bylo také Turecko.

S Německem, kterému zřejmě vadila právě možná izolace Řecka v případě uzavření hranic jeho severních sousedů, je podle Zaorálka možné věc vyjasnit velmi rychle. Možnost se o věci bavit byla podle něj na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově a je také dnes. „Nemáme zájem dělat politiku, která by někoho vylučovala a není nic obtížného o tom přesvědčit i Německo," poznamenal ministr.