„Je to nový začátek vztahů… Doufáme, že díky posílení ekonomických vztahů se zjednoduší i vztahy na politické rovině," řekl Zaríf. Zaorálkova návštěva podle něj usnadní vzájemné kontakty.

V diplomatických vztazích mezi Českou republikou a Íránem se objevila vážná trhlina v roce 1998, kdy začalo z Prahy vysílat svůj perský program Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE). Teherán na protest stáhl z Česka svého velvyslance, také českou ambasádu v Teheránu od té doby vede nižší diplomat. Ačkoli o možném povýšení diplomatických vztahů se v posledních více než 15 letech několikrát hovořilo, zatím k tomu nedošlo. Ani dnes ministři zahraničí žádnou změnu v tomto směru neoznámili.

Situace na Blízkém východě

Oba politici hovořili také o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a o uprchlické krizi v Evropě, která z této situace vyplývá. Shodli se, že je důležité zejména stabilizovat situaci v Sýrii.

„Není žádné jednoduché, zázračné řešení… je třeba vytvořit předpoklady, aby politické řešení mohlo vzniknout," řekl Zaorálek na tiskové konferenci. „Do této chvíle se například v Sýrii ukazuje, že všechny pokusy byly víceméně neúspěšné. Je třeba v něčem i přehodnotit dosavadní přístup a hledat takový přístup, abychom zahrnuli do toho řešení i ty, bez kterých se zřejmě to řešení najít nedá," dodal český ministr a zdůraznil, že právě Írán má hrát významnou roli.

„S vyloučením těch, kdo se chovají jako zločinci, je třeba sjednotit politické síly a vytvořit podmínky pro to, aby se státy obnovily na základě řádných voleb," doplnil Zaorálek na dotaz íránského novináře. Cesta do Íránu je podle Zaorálka krokem k tomu, aby se Česká republika zapojila do aliance států, které v konfliktních zemích pomohou obnovit normální život.

Ekonomické sankce

Zaorálek je prvním šéfem české diplomacie, který od vzniku samostatné České republiky do Íránu zavítal. Jeho návštěva, plánovaná delší dobu, se shodou okolností koná necelé dva měsíce po tom, co se mezinárodní mocnosti s Teheránem v červenci dohodly na omezení jeho jaderného programu. Pokud k tomu podle dojednaných podmínek dojde, Západ postupně zruší ekonomické sankce, které na Írán po roce 2006 v několika kolech uvalily OSN, Evropská unie a Spojené státy.

Česká delegace, jejíž součástí jsou i zástupci padesátky podniků, do Íránu dorazila v pátek. V sobotu Zaorálek zahájil podnikatelské fórum v Isfahánu, které má pomoci navázat obchodníkům kontakty s íránskými partnery. Dnes se kromě Zarífa sejde i s šéfem parlamentu Alím Larídžáním. V plánu je na závěr návštěvy i setkání s prezidentem Hasanem Rúháním.