„Nabídli jsme Ukrajině bližší přidružení k Evropské unii, k jejím západním sousedům. Nebylo to bezpodmínečné, ale ty podmínky měly blízko k naplnění. A nebylo to zaměřeno proti velkému sousednímu státu na východě, s nímž (Ukrajina) sdílí společnou historii," řekl Van Rompuy. „Nabídka je stále na stole a víme, že čas je na naší straně. Budoucnost Ukrajiny patří Evropské unii," zdůraznil.

Kerry na konferenci prohlásil, že naprostá většina Ukrajinců touží žít svobodně. Podle šéfa americké diplomacie by měli mít právo vybrat si, s kým svou budoucnost spojí, a nikdo by je neměl nutit svázat se s jediným národem. Kerry sice nezmínil přímo Rusko, z jeho slov ale jasně vyplynulo, že kritizuje postoj Moskvy.

O tom, že Ukrajinci mají mít právo volby, mluvil i generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Podle něj z dohody Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě plyne, že každý stát má právo na to zvolit si vlastní strategickou alianci nebo ji změnit. Do tohoto rozhodování by podle něj neměly ostatní státy zasahovat.

Lavrov kritizuje demonstranty

Lavrov se naproti tomu zaměřil na průběh demonstrací na Ukrajině a kritizoval násilné akce ze strany demonstrantů, mimo jiné obsazení některých vládních úřadů. Podle ruského ministra Západ uplatňuje dvojí standard, když kritizuje tvrdý postup ukrajinských pořádkových sil, ale zároveň násilné akce ze strany demonstrantů. Lavrov také uvedl, že státy EU by ve svých zemích podobné chování demonstrantů netolerovaly.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v souvislosti s Ukrajinou vyzval účastníky konference, aby využili své společné váhy a zasadili se o zastavení násilností v zemi.

Ukrajina bude v Mnichově dnes odpoledne hlavním diskusním tématem. U jednoho stolu by se na konferenci měli sejít ukrajinský ministr zahraničí Leonid Kožara a opoziční předák Vitalij Kličko.