VYBERTE SI REGION

Zapomeňte na kapra se salátem: světové tabule od polena po kuťju

Washington, Londýn, Paříž, Moskva /INFOGRAFIKA/ - I v případě tak tradičního zvyku jako je štědrovečerní hostina platí známé pořekadlo jiný kraj, jiný mrav. Především díky populární kultuře je ve světovém povědomí zřejmě nejvíce americká sváteční tabule.

24.12.2011 14
SDÍLEJ:

Ve Spojených státech amerických si u štědrovečerní hostiny nejčastěji pochutnávají na pečeném krocanovi (na snímku), huse nebo šunce polité brusinkovou omáčkou.Foto: ČTK

Ve Spojených státech si u štědrovečerní hostiny nejčastěji pochutnávají na pečeném krocanovi, huse nebo šunce polité brusinkovou omáčkou. Jako dezert se často objevuje dýňový koláč, biskupský chlebíček či ovocný pudink zalitý brandy, v závislosti na jednotlivých státech či etnickém původu rodin se ale na stole může objevit i celá škála jiných dobrot.

Velká Británie

Britové se u štědrovečerní tabule scházejí v poledne, přičemž jídlu předchází slavnostní přípitek a rozlomení papírové tuby, v nichž je ukrytý malý dárek (tzv. christmas crackers). Klasickým vánočním pokrmem je pečený krocan s kaštanovou nádivkou se zeleninou zalitý omáčkou. Jako dezert se podobně jako v USA podává ovocný pudink zalitý brandy, časté jsou i cukrovinky s kandovaným ovocem. K tradici pak patří i společné sledování vánočního projevu královny po jídle.

Francie

Francouzi pak o Vánocích nezůstávají nic dlužní své pověsti gurmánů – v centru pozornosti o těchto svátcích nejsou dárky, ale především jídlo. Opulentní štědrovečerní menu se obvykle podle jednotlivých krajů hodně liší, ale na stole velmi často najdete husí a kachní játra (foie gras), lanýže a burgundské šneky. Samozřejmostí bývá i vybrané víno. Symbolem vánoc je ale především „Vánoční polínko“ (buche de Noel), kalorická bomba se spoustou čokolády, která tvarem skutečně připomíná dřevěné poleno. Tento dezert pak ještě často zdobí figurky zvířat a skřítků.

Německo

Častým vánočním pokrmem v Německu je husa, kachna nebo krůta s červeným zelím a bramborovým knedlíkem se slaninou a jablky. Na severu země však dávají přednost spíše klobásce s bramborovým salátem. Oblíbeným jídlem je takzvaná konšelská mísa, skládající se z kousků uzeného masa, vepřové pečeně, krůty, kachny a husy a klobás.

Tradičním doplňkem vánoční tabule po celém Německu jsou pak různé zavařeniny a kompoty. Nejčastějším dezertem bývá jablečný závin s kompotovanými třešněmi a ovocný salát. Podobně jako v Česku také obvykle nechybí vánoční štola.

Rusko

Pro pravoslavné Rusy skutečné Vánoce začínají až 6. ledna, kdy také končí čtyřicetidenní půst. Prvním jídlem po konci půstu bývá sočivo, které se skládá z pšenice (někdy také rýže nebo čočky), ovoce a oříšků a je zalit medovou šťávou. Na samotné vánoční tabuli by pak mělo být 12 postních jídel, které připomínají 12 apošotlů. Mezi těmi bývá kuťja, pšeničná kaše vařená s rozinkami, mákem, ořechy a medem. K dalším typickým jídlům patří vareniky, taštičky plněné kyselým zelím, kapustou a houbami. Nejobvyklejším svátečním zákuskem pak bývá medový perník.

Autor: Martin Dohnal

24.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 14
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
2

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Czexit na pořadu dne není, ale reforma unie je nutná

V Americe vládne populista Donald Trump, v Koblenci se scházejí nacionalisté kolem Marine Le Penové či Geerta Wilderse a britská premiérka Theresa Mayová zavelela k nekompromisnímu odchodu z EU.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies