Odvolací senát potvrdil, že dekret, který Trump slavnostně podepsal před fotoaparáty reportérů, neplatí. Jeho platnost byla ve čtvrtek pozastavena. V odůvodnění se píše, že výnos nijak významně nezvýší bezpečnost obyvatel Spojených států. Navíc je zřejmé, že takové rozhodnutí odporuje Ústavě Spojených států amerických. Navíc podle slov soudců nelze upřednostňovat jedno náboženství před druhým.

Donald Trump.
Federální soud dočasně pozastavil Trumpův dekret proti migraci

Vrchní soudce Roger Gregory uvedl, že „primárním cílem Trumpova dekretu je vyhostit ze Spojených států osoby na základě jejich náboženského přesvědčení". Dekret postihoval obyvatele Libye, Iránu, Somálska, Súdánu, Sýrie a Jemenu.

Čtvrteční výrok odvolacího soudu je potvrzení již předchozího rozhodnutí, kterým se soudy postavili proti upravenému dekretu z března. Ten první, vystavený prezidentem již 27. ledna 2017, pět dní po inauguraci, soudy také zrušily.

Kateřina Valachová poskytla Deníku rozhovor.
Premiér v pátek odešle demisi Valachové na Hrad, prezident však váhá

Dá se očekávat, že podobný výrok jako ten čtvrteční zazní i u dalších soudů, které platnost prezidentského dekretu mají v programu. Potom se dá očekávat, že se prezident odvolá k Nejvyššímu soudu.