Čtyřiačtyřicetiletý Assange je ve Švédsku stíhaný kvůli podezření ze znásilnění, kterého se měl dopustit v roce 2010. Assange obvinění odmítá a tvrdí, že je účelové. V pozadí je podle něj ve skutečnosti snaha vydat ho justici Spojených států, jejichž tajnou vládní dokumentaci server WikiLeaks zveřejnil.

"Soud se domnívá, že nadále trvá podezření Juliana Assange ze znásilnění… a že existuje riziko, že se pokusí uniknout nebo se jiným způsobem vyhnout stíhání či trestu," uvedl švédský soud, podle kterého se neobjevily žádné nové důkazy, které by umožňovaly evropský zatykač zrušit.

Komise pro lidská práva při Radě OSN v únoru uvedla, že Británie a Švédsko Assange zadržují svévolně a Australan by měl být osvobozen a odškodněn.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006 a od začátku se zaměřoval na zveřejňování tajných vládních dokumentů. Velký rozruch způsobil v roce 2010, kdy zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku či v Afghánistánu.

WikiLeaks zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie od roku 1966 až do února 2010. Mimo jiné obsahují důvěrnou komunikaci více než 270 zastupitelských úřadů USA po celém světě.