Zimní olympiáda v Soči sice začíná už zítra, ale podobné historky z místa konání nejsou v těchto dnech výjimkou – řada věcí zkrátka ještě není úplně hotová. „V mém hotelu neteče voda. Na recepci je upozornění pro případ, že to opraví: Nenanášejte vodu na obličej, protože obsahuje něco velmi nebezpečného," popsala v úterý ubytování v Soči Stacy St. Clair, reportérka listu Chicago Tribune.

Že nešlo o plané varování, bylo zřejmé, když voda začala znovu téct a reportérka zveřejnila fotografie sklenic s podezřelou žlutohnědou tekutinou.

V některých hotelech chybí recepce a teprve dokončují podlahu, jinde pokoje zatím nemají židle nebo dostavěnou koupelnu. „Získal jsem tři žárovky a vyměním je za kliku ke dveřím. Myslím to vážně," vzkázal prostřednictvím Twitteru korespondent portálu Yahoo Dan Wetzel.

Zažloutlou trávu vylepší sprej

„Určitě už jsem už viděl místa, kde výstavba postupovala rychleji. Nakonec ale myslím, že jsme dosáhli společného cíle a jsme připraveni," vzkázal počátkem týdne diplomatický šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Vzápětí ale i on připustil, že zdaleka ne všechno už je hotové. „Jsme v kontaktu s organizačním výborem a doufáme, že během několika dnů se vše vyřeší," dodal Bach s tím, že nedostavěná zůstávají už jen tři procenta pokojů.

Jeden z hotelů, který už je sice dokončený, ale zatím nepřijal hosty, je Swissotel. Původně tu měly být dva. Stavba jednoho měla ale takové zpoždění, že manažeři raději odvolali všechny dělníky a soustředili veškeré úsilí na včasné dokončení alespoň jednoho hotelu.

První hosté do něj dorazí dnes a plně obsazený by měl být do 15. února, řekl listu The New York Times manažer Oliver Kuhn. Co mohlo způsobit takové zpoždění? „Déšť. Spousta deště letos v létě," odpovídá s trpkým úsměvem, který naznačuje, že déšť je jen část problému. Největší problém s ubytováním však nemají sportovci, novináři nebo fanoušci, ale dobrovolníci pomáhající s organizací her. Státní Ruská železnice pro ně měla postavit 3500 pokojů, nakonec jich ale stihla jen 1300.

Ruské železnici hrozí miliardová pokuta

Do výstavby se tak narychlo musela zapojit státní korporace Olympstroj, která dohlíží na celé olympijské přípravy ,
a Ruské železnici podle listu Vedomosti hrozí pokuta ve výši 10,4 miliardy rublů (více než šest miliard korun).

Usilovně se těsně před olympiádou pracuje i na ulicích. „Dělníci ve spěchu odklízejí suť, zametají prach a barví trávník nazeleno," napsal včera server Blog Soči provozovaný tamními obyvateli. Zprávu doprovázela fotografie ženy sprejující zažloutlý porost před hokejovým stadionem.

Podle těch, kteří jsou na místě už delší dobu, však v posledních dnech dělníci odvádějí téměř nadlidský výkon.

„V podstatě je všechno hotové. Jenom detaily nejsou dodělané. Detaily jsou ale bohužel všecko," řekl serveru Canada.com pracovník jednoho z hotelů, který do Soči přijel před dvěma lety ze Sibiře.