Na evakuaci se podle MVČK podílel syrský Červený půlměsíc. MVČK oznámil, že 118 pacientů bylo převezeno do nemocnic v jiných částech Halabu, další desítky mužů, žen a dětí pak do bezpečí v západní části města. Tu má v rukou syrská vláda. Všichni podle zprávy "uvázli" v těsné blízkosti halabského bojiště.

Zdravotnické organizace se o evakuaci pokoušely už v úterý, ale kvůli bojům se musely stáhnout. Opožděná pomoc tak stála život 11 obyvatel zařízení, jež původně sloužilo pro seniory a mentálně i fyzicky nemocné osoby. Později se tam uchýlili také lidé zranění v bojích.

Poradce OSN pro humanitární záležitosti Jan Egeland dnes řekl, že mezi státy, které mají OSN pomáhat dopravit k syrským civilistům pomoc, panují velké rozpory. Vyloučil také evakuaci dalších lidí z Halabu do města Idlib, protože v něm podle něj už nejsou pro další uprchlíky kapacity. Odhaduje se, že od poloviny listopadu, kdy začaly prudké boje o východní Halab, z této časti města odešlo přes 30.000 z 250.000 tamních civilistů.

Šéf zdravotnické služby Halabu Muhammad abú Džaafar dnes požádal o okamžité příměří. Označil to za "poslední volání v nouzi". "Halab je u konce. Nezůstalo zde nic s výjimkou několika obyvatel a cihel. Toto může být poslední výzva," řekl abú Džaafar.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) přišlo ve Starém Městě ve středu v bojích o život 11 lidí, halabská civilní obrana tvrdí, že si středeční boje vyžádaly 38 obětí. Podle jednoho ze zástupců halabských úřadů bylo za posledních 26 dní v obléhané části města zabito přes 800 lidí a dalších až 3500 jich utrpělo zranění. Zbývající civilisty uvízlé v oblasti podle něj čeká rozsudek smrti. "150.000 lidem hrozí vyhlazení. Vyzýváme k zastavení bombardování a k zaručení bezpečného odchodu pro všechny," uvedl.

Podle halabských záchranářů potřebuje lékařskou evakuaci asi 1500 lidí. Je ale třeba, aby na ni dohlédli mezinárodní pozorovatelé, aby se zabránilo tomu, že budou evakuovaní na cestě do nemocnice zadrženi či zabiti.

Jednání Lavrova a Kerryho

Opozice uvedla, že dnes boje pokračovaly v halabských čtvrtích Sukkarí a Al-Kalasa, kde jsou stále povstalci. Syrská státní televize oznámila, že armáda na tyto části města útočí. Sukkarí je na jihu Halabu, podle agentury AP se tam přesunulo mnoho civilistů z dobytých čtvrtí.

Syrská armáda v minulých dnech zintenzivnila boje o východní Halab, který od roku 2012 ovládala opozice. Tento týden vojáci vstoupili do částí Starého města, jež byly dosud v rukou povstalců. Oponenti Damašku ve středu požádali o pětidenní příměří, které by umožnilo evakuaci 500 osob, jež potřebují naléhavou lékařskou pomoc.

O dalším postupu v Halabu dnes jednali ministři zahraničí Ruska a Spojených států Sergej Lavrov a John Kerry. Podle Lavrovova náměstka Sergeje Rjabkova jsou obě strany blízko dohody, Kerry po setkání řekl, že stále v dohodu doufá.