„Dnes jsme dosáhli významného milníku,“ prohlásil hrdě Ronald Vitiello, zástupce šéfa federální agentury pro ochranu hranic. Dodal, že stavba prototypů hraniční zdi je maximem, který umožňuje rozpočtová rezerva pro letošní rok. V Kongresu se zatím schyluje k rozhodující bitvě o peníze na výstavbu bariéry, která by měla být dlouhá tisíce kilometrů.

Oslavy příznivců keňské opozice
Prezidentské volby v Keni neplatí, soud je zrušil. V Africe to nemá obdoby

Čtyři vybrané stavební firmy by měly poblíž San Diega postavit první verze betonové hranice. Slíbily, že s prací budou hotovy do konce října. Zároveň doufají, že jim Bílý dům přiklepne i zakázky na nebetonové úseky.

Nové betonové bloky by měly být vysoké více než devět metrů. Pohraničníci na ně pak nastoupí s drobnými ručními nástroji, aby otestovali jejich pevnost a odolnost. Zhodnotí i to, jak náročné je bude přelézt, a nevyhnou se ani estetické stránce. „Nechceme jen fyzický objekt. Žádáme vše, co nám pomůže zabezpečit hranici,“ upřesnil Vitiello.

Velká Trumpova zeďZdroj: DENÍK

Stavba nové „velké a krásné“ zdi je klíčovým slibem, s nímž americký prezident Donald Trump vyhrál loňské volby. Nedávno proto zintenzivnil nátlak na zákonodárce, aby schválili finanční prostředky potřebné na jejich stavbu. Během svého vystoupení ve Phoenixu pohrozil, že je připraven paralyzovat činnost vlády, jen aby tohoto cíle dosáhl.

Donald Trump
Trump: Posvěťte zeď s Mexikem, nebo americká vláda přestane fungovat