Prezident v projevu proneseném v ruštině mimo jiné zdůraznil, že i dnes existují v "dialogu civilizací" překážky. Za jednu z nich přitom označil "sankce jakéhokoli typu".

"…ti, kteří podporují sankce, jsou využíváni jako prostředek politické války a vystupují proti zavedenému dialogu civilizací. A namísto dialogu nastane ticho, nic víc," citují Zemana Parlamentní listy.

Prezident pak vyzval ke zrušení sankcí, které jsou podle něj "zbytečné a kontraproduktivní. Mají opačný efekt, než očekávali jejich autoři. Mezi civilizovanými státy je zapotřebí rozvíjet dialog, založený na principu výměny výrobků, kapitálu a samozřejmě informací, bez žádné cenzury."

Organizátorem je oligarcha

Jedním z organizátorů konference na Rhodu je ruský oligarcha Vladimir Jakunin. Jde o člověka, který patří k blízkým spolupracovníkům ruského prezidenta Vladimira Putina a kterého USA zařadily na svůj sankční seznam.

Nejvyšší český představitel se v projevu zároveň s vedoucími západními politiky shodl v tom, že vážným nebezpečím je dnes mezinárodní terorismus, proti němuž je nutné bojovat společně. Jak dodal, toto nebezpečí představuje Islámský stát, vytvořený radikálními islamisty, kteří dobyli rozsáhlá území v Iráku a v Sýrii.