Putin vyjádřil potěšení nad Zemanovým příjezdem do Moskvy. „V Evropě jsou ještě politici schopní přímo vyslovit svůj názor a hájit své postoje," řekl Zemanovi ruský prezident. V narážce na protiruské sankce vyhlášené Evropskou unií uvedl, že vztahy mezi Ruskem a Českou republikou „procházejí různými etapami" a konstatoval, že doufá v jejich plnou obnovu.

Zeman po jednání s Putinem českým novinářům řekl, že celková výše ruského zadlužení u českých firem dosahuje 9,1 miliardy korun. „Soustředili jsme se na největší případ ve výši asi pěti miliard, což je stavba paroplynové elektrárny Poljarnaja v ruském Salechardu," konstatoval.

„Pokládám za přirozenou povinnost českého prezidenta hájit zájmy České republiky, i když někteří pitomečci nechtějí pochopit, že pět miliard je docela důležitá částka a snaží se mě od cesty do Moskvy odvrátit," řekl Zeman. Putin prý pomoc se salechardskou pohledávkou přislíbil.

Účastnil se i Mynář a Nejedlý

Besedy s Putinem se účastnil kancléř Vratislav Mynář a také jednatel firmy Lukoil Aviation Czech a externí poradce prezidenta Martin Nejedlý. Z ruské strany byli besedě přítomni ministr zahraničí Sergej Lavrov a Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov.

Zeman vysvětlil, že Martin Nejedlý se schůzky v Kremlu zúčastnil proto, že je jeho poradcem pro energetiku. Nejedlého expertíza posloužila jako podklad pro Zemanovu žádost o vyrovnání dluhu ze stavby elektrárny v Salechardu.

Putin na setkání se Zemanem vyložil ruské stanovisko k ukrajinské krizi. Řekl podle českého prezidenta, že je pro úplné naplnění únorových minských dohod „do posledního písmene" a vyjádřil naději, že dojde k decentralizaci Ukrajiny tak, aby každý region měl určitou míru relativní samostatnosti.

K sankcím

Zeman se v besedě s novináři vyslovil k protiruským sankcím Evropské unie a USA. Zpřísněny by podle něj měly být v situaci, kdy dojde k ruské invazi na východní Ukrajinu, tedy „k útoku ruských uniformovaných jednotek". Aby se naopak sankce zmírnily nebo zrušily, měly by se naplnit minské dohody a měla by skončit občanská válka na Ukrajině, konstatoval prezident.

O lidských právech při jednání v Kremlu řeč nebyla, uvedl Zeman. Potvrdil nicméně, že ohlášená nová koncepce českého ministerstva zahraničí, která se vrací k důraznější podpoře boje za respektování lidských práv ve světě, má jeho podporu. „Nevidím důvod pro existenci základních rozporů," podotkl.

Zeman novinářům řekl, že se během pobytu v Moskvě setkal se šéfem ruských železnic Vladimirem Jakuninem, miliardářem a blízkým Putinovým spolupracovníkem, který byl za podporu loňské anexe Krymu zařazen do sankčního seznamu USA. Loni v září se Zeman na řeckém ostrově Rhodos zúčastnil konference Dialog civilizací, kterou ruský oligarcha pořádá. O tématu moskevské besedy s Jakuninem se prezident nezmínil.