Ostrov nedaleko pobřeží Neapole má přibližně 50 tisíc obyvatel a je velmi oblíbenou turistickou lokalitou. Mnoho lidí zrovna sedělo v restauracích, když zemětřesení udeřilo v hloubce asi pět kilometrů severně od obce Casamicciola.

Indie
Indický soud rozhodl proti okamžitým rozvodům

"Byla to strašná zkušenost, všechno se třáslo, ponořilo se do tmy, domy se zhroutily … noční můra," napsal jeden ze svědků na Twitteru. Jiný řekl: "Byl jsem na gauči a díval se na televizi. Zatmělo se, země se třásla, něco mi spadlo na hlavu… křičel jsem, matka mě chytla a vyběhli jsme ven."

Jedna starší žena byla údajně zabita troskami z kostela, zatímco jiné tělo bylo nalezeno v ruinách zhroucené budovy. Mezi zachráněnými ze sutin byla i těhotná žena.

Zdroj: Youtube

Nemocnice v Lacco Ameno musela být evakuována a dočasná jednotka byla zřízena venku, informovaly místní média. Italský Červený kříž potvrdil na Twitteru, že spolupracuje s místními úřady.

Nejvíce postiženým obydleným místem je přístav Casamicciola na severu ostrova, kde se zhroutilo sedm budov. Nejvíce poškozeny ale byly vyšší polohy tohoto sopečného ostrova proslaveného termáními lázněm.

Donald Trump
Trump: V Afghánistánu zůstaneme a budeme bojovat

Exim tours má na ostrově 200 českých klientů, všichni jsou v pořádku. "Zemětřesení nezasáhlo část Forio, kde máme naše hotely. Jen někteří z důvodu obav se rozhodli strávit noc na lehátkách před hotely," uvedl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma. Hotely v této oblasti jsou podle něj stavěny tak, aby zemětřesení odolaly.

V noci byly do Ischie vypraveny speciální dopravní trajekty z Neapole, aby přivezly na ostrov více záchranářů a umožnily odjet turistům. Desítky lidí předčasně ukončily svou dovolenou a někteří turisté spali na lavičkách, čekajíc na přijetí lodí. Na trajektech posléze opustilo ostrov 1051 turistů i místních obyvatel. 

Tým pro reakci na mimořádné události byl rychle na místě, částečně proto, že na ostrově již byly další jednotky, které bojovaly proti lokálním požárům.

Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos
Itálie uprchlíky nezvládne, podělte se o ně, vyzvala OSN evropské země