Lavina na hotel spadla ve středu večer. Podle jednoho z přeživších v tu dobu už hosté vyděšení předchozím zemětřesením čekali se sbalenými kufry v recepci, až sněžný pluh uvolní cestu zapadanou sněhem. Záchranáři na místo neštěstí dorazili na lyžích dnes ve čtyři hodiny ráno.

Nalézt se jim zatím podařilo čtyři mrtvá těla. Údaje o celkovém počtu pohřešovaných se různí. Média i úřady udávají čísla od 25 do 30 osob. Podle šéfa civilní ochrany regionu Abruzzi, ve kterém místo neštěstí leží, by ale v hotelu mohlo být až 35 lidí. Jsou mezi nimi nejméně čtyři děti.

Přečtěte si: Série zemětřesení ve střední Itálii má nejméně jednu oběť

Většina pohřešovaných jsou Italové z různých částí země. Podle rumunského ministerstva zahraničí byli v hotelu ale i tři rumunští občané. Italský list Il Centro uvedl, že mezi hosty byli také Němci a Švýcaři. Úřady dotyčných zemí informaci ale nepotvrdily.

Neštěstí přežili dva muži, kteří v době pádu laviny nebyli v budově. Textovou zprávou požádali svého známého Quintina Marcellu o pomoc. Podle Marcelly mu ale nikdo nechtěl dlouho věřit, že k neštěstí došlo, což podle něj značně zdrželo záchranné práce. Státní zastupitelství v nedalekém městě Pescara už zahájilo vyšetřování kvůli podezření ze zabití z nedbalosti.

Hotel se pod tíhou laviny zhroutil

Záchranné práce budou podle Ilaria Lacchetty, starosty obce Farindola, kde se hotel nachází, pokračovat i během noci. Na místě je více než 130 hasičů a záchranářů se psy, kteří však prý nezaznamenali známky života. "Naděje, že najdeme živé, klesá hodinu od hodiny," uvedl Lacchetta.

Záchranné práce jsou podle mluvčího italské hasičské brigády Lucy Cariho velmi náročné. "Jsou tam tuny sněhu, ale i kmeny stromů a trosky," uvedl.

Čtyřpatrový hotel Rigopiano v provincii Pescara, která je součástí regionu Abruzzi, se pod tíhou laviny zhroutil a lavina ho podle italských médií posunula až o deset metrů. Na leteckém snímku je vidět jenom malá část střechy a horního patra stavby.

Lavina se utrhla v důsledku série středečních zemětřesení, jejichž epicentrum leželo necelých 50 kilometrů severozápadně od hotelu Rigopiano. Největší škody byly hlášeny z provincií L'Aquila a Teramo nacházejících se v oblasti pohoří Gran Sasso. Otřesy lidé pocítili i v Římě a Florencii.

Premiér Paolo Gentiloni dnes vyzval úřady, aby v zemětřesením a nezvykle silným sněžením zasažených oblastech pomáhaly usilovněji než v předchozích dnech. Někteří obyvatelé těchto částí Itálie si totiž stěžují, že jsou kvůli přívalům sněhu několik dní odříznuti od světa.