„Bude nám chybět," uvedla Patty Carpenterová. Její muž zemřel v denverském hospici, kde pobýval po nedávné mozkové mrtvici.

V přední linii

Šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Charles Bolden dnes o Carpenterovi řekl, že byl „v přední linii našeho vesmírného programu" a že spolu se svými kolegy určil směr amerického objevování kosmu.

Carpenter byl po Alanu Shepardovi, Gusi Grissomovi a Johnu Glennovi v pořadí čtvrtým Američanem v kosmu a po Glennovi druhým americkým astronautem, který s kosmickou lodí provedl let po oběžné dráze kolem Země. Shepard a Grissom letěli po balistické křivce. Z původní „sedmičky z Mercury" žije již jen Glenn.

Do kosmu Carpenter odstartoval 24. května 1962 a přistál po takřka pěti hodinách a třech obletech Země. Do vesmíru již nikdy poté neletěl a kosmický program v roce 1967 navždy opustil.

Potrhlý turista

Spisovatel a expert na kosmonautiku Pavel Toufar se v knize Kosmické skandály věnoval čtvrté americké pilotované cestě do kosmu v kapitole Potřeštěný let Scotta Carpentera. Zde Toufar připomíná, že jeho činnost na orbitě byla později připodobněna k „chování potrhlého amerického turisty", neboť letové středisko s jeho výkonem nebylo spokojeno.

Let totiž provázely komplikace a Carpenter nakonec minul oblast přistání o 400 kilometrů, za což podle tehdejšího letového ředitele Chrise Krafta mohl sám, neboť se nesoustředil a zbytečně spotřeboval palivo pro přesný návrat. Carpenter později uznal, že spínač nezmáčknul včas, zároveň ale připomněl, že letová data ukázala na selhání přístrojů.

Carpenter se kromě letů do vesmíru podílel i na armádním podmořském výzkumu. Jako takzvaný aquanaut strávil měsíc na podmořské vojenské stanici Sealab II.