Ve prohlášení oznamující jeho smrt ho nadace Kofi Annan Foundation popsala jako „globálního státníka a hluboce oddaného internacionalistu, který po celý svůj život bojoval za spravedlivější a klidnější svět“.

Aretha Franklinová
Královna soulu Aretha Franklinová zemřela. Bylo jí 76 let

Tam, kde bylo utrpení nebo potřeba, natáhl se a dotkl mnoha lidí s hlubokým soucitem a empatií. Nesobecky kladl ostatní před sebe, vyzařoval opravdovou laskavost, teplo a brilantnost ve všem, co udělal,“ píše se v prohlášení.

Držitel Nobelovy ceny

V pořadí sedmá generální tajemník OSN obdržel ještě ve funkci v roce 2001 Nobelovu cenu míru za za „práci za lépe organizovaný a mírovější svět“. V roce 2003 obdržel Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. O rok později kritizoval americkou invazi do Iráku, kterou označil za nelegální a v rozporu s Chartou OSN.

Podle jemenského ministerstva zdravotnictví zemřelo po vzdušném útoku Saúdské koalice 43 lidí a dalších 61 bylo zraněno. Ilustrační foto.
Masakr v Jemenu? OSN požaduje rychlé vyšetření saúdského leteckého útoku

Závěr jeho působení v OSN však byl poznamenán rozsáhlým korupčním skandálem v programu „Ropa za potraviny“. Do korupce byl údajně zapojen i Annnanův syn Kojo Annan.

Na začátku roku 2012 byl Annan jmenován zvláštním vyslancem OSN pro Sýrii a vedl snahy o nalezení mírového řešení konfliktu. V posledních letech se zasazoval rovněž o mír v Myanmaru.

Zajd Raad Husajn
Šéf OSN pro lidská práva: Nechci litovat, že jsem mlčel, když jsem měl mluvit