Muž, který byl v roce 2013 odsouzen na doživotí za organizování vraždy ruské novinářky, podle ruských médií trpěl chronickou nemocí. Věznice nezveřejnila ani jeho věk.

Politkovská, silná kritička ruského prezidenta Vladimíra Putina byla zastřelena ve výtahu moskevského domu, kde bydlela. K vraždě došlo symbolicky 7. října 2006, v den prezidentových narozenin.

Prezident Miloš Zeman.
"Novinářů je moc, měli by se likvidovat," utrousil Zeman při setkání s Putinem

Odvážná kritička

Po studiích žurnalistiky Politkovská v Moskvě pracovala postupně v deníku Izvestija, podnikových novinách Aeroflotu, v listu Obščaja Gazeta a Novaja Gazeta. Za svou práci a kritiku ruských  mocných obdržela řadu mezinárodních ocenění. Byla to totiž právě Politkovská, kdo systematicky sledoval dění v Čečensku a v jiných krizových oblastech Ruska.

Ruský soud dnes poslal na doživotí do vězení Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova, dva hlavní pachatele vraždy novinářky Anny Politkovské.
Doživotí za vraždu Politkovské. Kdo ji objednal, je záhada

Říkalo se o ní, že je jediným skutečným expertem na danou problematiku a že se nebojí říci svůj názor nahlas. Podle šéfredaktora listu Novaja Gazeta připravovala Politkovská bezprostředně před svou smrtí knihu o únosech a mučení lidí v Čečensku. V listu Nová Gazeta a jiných novinách napsala asi 500 reportáží, proti ní bylo vedeno asi 40 soudních sporů.

Gajtukajev byl v roce 2013 shledán vinným společně s dalšími čtyřmi lidmi. Ten podle obžaloby zajistil logistiku na příkaz neznámé osoby. Kdo za vraždou stál a zda byla na objednávku nejvyšších ruských představitelů, nebylo nikdy vyšetřeno.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube