Fotbalový inovátor

Zajímavou kuriozitou jeho všestranných zájmů byl návrh na změnu pravidel ve finálovém utkání fotbalového mistrovství světa, se kterým přišel v roce 1994. Brzezińki chtěl svým nápadem zamezit nudné hře na jistotu. Pokud se nerozhodne v regulérním čase 90 minut, mělo se hrát, podobně jako v hokeji, na „náhlou smrt". Vyhrává ten, kdo dá gól. Jen s tím rozdílem, že prvních deset minut prodloužení hrálo každé mužstvo jen s brankářem a osmi hráči v poli, po deseti minutách se měl počet fotbalistů zredukovat na brankáře a čtyři muže na každé straně…

Zdroj: Youtube

Býval označován, a právem, za šedou eminenci americké zahraniční politiky. Protože radil nejen Kennedymu a Carterovi, ale jeho zkušeností využíval i Kennedyho nástupce Lyndon Johnson a také předposlední americký prezident Barack Obama. Ještě na sklonku svého života byl profesorem baltimorské univerzity John Hopkins, ve Washingtonu přispíval svými znalostmi v Centru pro strategická a mezinárodní studia. Vedle toho si „přivydělával" psaním knih, politologických článků a radil velkým americkým i nadnárodním firmám.

Přistěhovalec z Polska prošel do Bílého domu

Pocházel z Varšavy a proto ve Spojených státech, když vystudoval, stal se v roce 1961 ředitelem Institutu komunistických věd. Jako přistěhovalec z východní Evropy měl k této tématice blízko, nejen proto, že Polsko se stalo v roce 1939 obětí územního dělení mezi Hitlerem a Stalinem.

Sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin.
Stalin chtěl nezávislé Rakousko, federaci s ČSR odmítl, říká historik

Díky tomu se propracoval až do nejvyšších politických kruhů USA. Ale ne všichni prezidenti ho měli rádi. Moc si nepadl do oka s Carterovým předchůdcem Richardem Nixonem a také jeho ministrem zahraničí Henry Kissingerem, který také patřil k významným postavám a eminencím americké zahraniční politiky.

Varoval před chamtivou politikou

Prezident Carter byl tím, který na rozdíl od Nixona zvolil podstatně tvrdší kurs vůči Sovětskému svazu (a připravil tak půdu pro Ronalda Reagana, který nakonec položil SSSR ekonomikcy i politicky na lopatky s celým jeho východním blokem). Za Cartera se USA zapojily aktivně do pomoci mudžahedínům v Afghánistánu, kteří bojovali proti sovětským invazním jednotkám. Ačkoli byl demokrat, v mnohém byl ještě radikálnější a víc napravo, než soupeři z republikánské strany.

Po roce 2000 rozhodně nefandil politice George Walkera Bushe mladšího a jeho snahám mocenskými prostředky nutit Írán k zastavení jaderného programu a také odmítal americkou vojenskou invazi do Iráku. Jako jeden z mála před invazí varoval. Brzezińskému se nelíbila „chamtivá" americká politika, která ve snaze mít nadvládu všude a ve všem vede k posilování nerovnosti.

Bývalý prezident USA Carter odsoudil Bushe a Blaira kvůli Iráku

Vyznával churchillovský styl

V jeho politickém životopise najdeme pochopitelně i kontroverzní postoje, které vyplývaly z jeho leckdy až neúprosného antikomunismu. Právě proto prosadil pomoc afghánským mudžahedínům, ale i skrytou podporu Číně, která zase podporovala poražený kambodžský režim Pol Pota. A to jen proto, že ačkoli Pol Pot a jeho vláda za sebou zanechali v Kambodži miliony povražděných, Brzeziński stál na jejich a čínské straně, protože nechtěl, aby Kambodžu trvale opanoval komunistický Vietnam, který Pol Pota ze země vyhnal. V tomto ohledu v mnohém připomínal Brzeziński britského premiéra Winstona Churchilla.

Proces s Nuon Cheou je podle Kambodžanů spíše fraška.
Kambodžané: soud s Rudými Khmery je divadlem pro zahraničí

Nezamlouvala se mu ani koncepce zahraniční politiky Donalda Trumpa, jak ji prezentoval ještě během prezidentské kampaně. Brzeziński ji považoval za „nejednotnou", bez soudržnosti.

Z jeho soukromí je zajímavá skutečnost, kterou zvláště v Československu před rokem 1989 komunisté rozhodně nepropagovali – manželkou Zbigniewa Brzezińského byla neteř bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše Emílie Anna Benešová, s níž mel tři děti (syny Jana a Marka a dceru Miku). Právě dcera Mika, moderátorka televizní stanice MSNBC, zprávu o smrti svého otce oznámila veřejnosti. Syn Mark je právník a byl mimo jiné americkým velvyslancem ve Švédsku při prezidentování Baracka Obamy.

Do konce svého života se tento potomek polských aristokratů nezbavil polského přízvuku.