Šestačtyřicetiletá Connie Culpová přišla o střední část obličeje poté, co ji v roce 2004 postřelil její manžel. Dosud byla její identita tajná. Chirurgové na klinice v Clevelandu nahradili 80 procent obličeje Connie Culpové tkání mrtvé dárkyně. Culpová její rodině poděkovala na tiskové konferenci. „Myslím si, že je důležité, abyste soustředili pozornost na rodinu dárkyně, která umožnila, abych mohla mít obličej tohoto člověka,“ řekla Culpová novinářům.

Transplantace Culpové je čtvrtou svého druhu na světě. Předtím byly dva podobné zákroky provedeny ve Francii a jeden v Číně. Americká pacientka vzpomínala, že když si její zranění dva měsíce po postřelení poprvé prohlížel plastický chirurg, nebyl ohledně možností napravit ženě její podobu příliš optimistický. „Nebyl si jistý, zda mne dokáže spravit, ale musel se o to pokusit,“ řekla.

Na transplantaci pracovalo 11 chirurgů po dobu 22 hodin. Před zákrokem nemohla Culpová kvůli svým zraněním dýchat ani jíst bez pomoci hadičky zavedené do své průdušnice. Nyní už může tyto činnosti provádět bez mechanické asistence. Dokáže se také znovu usmívat a cítit nosem. Rysy její nové tváře hodlají ještě chirurgové uhladit, až se v obličeji zlepší oběh krve a tkáň bude pevnější.

Podle jednoho z chirurgů byla operace nejkomplikovanějším zákrokem svého druhu. Lékaři museli Culpové voperovat tkáň, nervová spojení, cévky i kůži ženy, která nedávno zemřela. Nový obličej Culpové se ale neztotožňuje s podobou její dárkyně, neboť jej pozměnily rysy tváře pacientky.

Postřelená bojovala dlouho o holý život

Manžel Culpovou postřelil před pěti lety. Zbraň pak namířil proti sobě, ale nezabil se. Za svůj čin byl odsouzen k sedmiletému vězení. Culpová dlouho bojovala o život. Výstřel jí rozdrtil nos, tváře, horní patro úst a jedno oko. V obličeji ji uvízly stovky kusů roztříštěných kostí. Celkem podstoupila přes 30 chirurgických zákroků. Nyní se chce znovu zapojit do normálního života. Má syna a dceru, kteří bydlí nedaleko ní.

Na tiskové konferenci Culpová vzpomněla, jak se nejednou kvůli své znetvořené tváři cítila ve společnosti jako vyvrhel. V obchodě ji kolemjdoucí děcko jednou nazvalo netvorem. Culpová se k němu sehnula s fotografií, na které byla vyobrazena před svým zraněním, a řekla: „Nejsem netvor. Jsem člověk, který byl postřelen“. Před novináři dnes dodala, že zohavené lidi by společnost neměla odsuzovat, neboť neví, co se jim ve skutečnosti stalo.