Jen za poslední týden, kdy hromadné protesty zaplnily náměstí měst po celém Egyptě, bylo nahlášeno více než 20 nových sexuálních útoků. Jde o vlnu, která je podle aktivistů nejhorší za poslední roky.

Skupinu dobrovolných bodyguardů založila s pomocí online sociálních sítí Surája Bahgatová. Impulzem jí byl televizní záznam z loňského listopadu, na němž skupina mužů napadla ženu a strhala z ní šaty. V té době se sama chystala na demonstraci na Tahrír, ale namísto toho zůstala doma ochromená strachem.

„Bylo to hnusné. Vláčeli ji po ulici," říká devětadvacetiletá Surája, která pracuje jako manažerka pro lidské zdroje. „Nedokázala jsem si ani představit nic tak děsivého, něco, co takovýmhle zásadním způsobem omezí právo žen na shromažďování. Nikomu by nemělo být bráněno demonstrovat," dodala.

Stejné obavy ve čtvrtek vyjádřila i OSN, která vyzvala egyptské úřady, aby pohnali pachatele před spravedlnost. Jen za poslední týden prý má OSN zprávy o 25 sexuálních útocích proti ženám na Tahríru.

Další egyptská organizace, která rovněž hlídkuje na Tahríru a říká si Operace proti sexuálnímu obtěžování a útokům, ohlásila 19 incidentů za jediný den. Tím dnem byl 25. leden – druhé výročí začátku povstání, které svrhlo vládu autokratického prezidenta Husního Mubaraka.

Při některých útocích bylo zaznamenáno i použití mimořádného násilí. Často propukly šarvátky na nože či s použitím tupých předmětů mezi útočníky a těmi, kdo se snažili jim v násilí proti ženě zabránit, uvedla organizace na ochranu lidských práv Amnesty International.

Aktivisté přitom nemohou očekávat pomoc od policie, která do podobných incidentů zasahuje jen zřídka. Na Tahríru během demonstrací nejsou policejní uniformy k vidění prakticky nikdy.