Zesnulý papež Jan Pavel II. se znovu přiblížil svému blahořečení, když mu byl přičten zázrak. Informuje o tom italský tisk. Jde o zázračné uzdravení řádové sestry trpící Parkinsonovou chorobou. Lidový tlak na prohlášení populárního papeže za svatého byl a je tak intenzivní, že již krátce po jeho smrti začal proces blahořečení, které je předstupněm svatořečení.

Lékařská komise vedená osobním lékařem papeže Benedikta XVI. Patriziem Poliskou uznala jako prokázaný zázrak, jenž je nezbytný pro pokračování procesu blahořečení, napsaly Il Giornale a katolická agentura i.media. Jako zázrak bylo uznáno uzdravení francouzské řádové sestry Marie Simon-Pierre, která trpěla Parkinsonovou chorobou. Touto chorobou trpěl sám Jan Pavel II, který zemřel 2. dubna 2005 ve věku 84 let, po šestadvaceti letech pontifikátu. Proces jeho blahořečení začal velmi záhy, již 28. června 2005, a to z iniciativy Benedikta XVI. Již při jeho pohřbu na Svatopetrském náměstí 8. dubna 2005 lidé skandovali Santo subito (Svatý hned).

Ještě jeden zázrak k blahořečení

V prosinci 2009 Benedikt XVI. vydal dekret, jímž Jana Pavla II. prohlásil za ctihodného. Aby mohl být Jan Pavel II. prohlášen svatým, je třeba prokázat druhý zázrak, jehož by byl autorem.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi odmítl záležitost jakkoli komentovat a upřesnil, že se vyjádří teprve poté, co papež podepíše příslušný dekret.

Il Giornale tvrdí, že zázrak byl uznán koncem roku 2010.

Zázrak, který posuzovala komise teologů, ještě projedná komise biskupů a kardinálů z Kongregace pro otázky svatořečení. Tato schůzka se uskuteční kolem poloviny ledna, uvedl znalec vatikánských záležitostí listu Il Giornale Andrea Tornielli. Soudí, že by Jan Pavel II. mohl být blahoslaven do letošního léta.

Poslední slovo bude mít současný papež

Rozhodnutí však záleží jen na papeži Benediktu XVI., který musí podepsat dekret stvrzující zázrak a rozhodnout o datu blahořečení svého předchůdce.

Polský prezident Bronislaw Komorowski 16. října po rozhovoru s Benediktem XVI. ve Vatikánu oznámil, že proces vedoucí ke svatořečení velmi populárního Jana Pavla II. byl nedávno urychlen.

Čtěte také: Papež se omluvil za zneužívání dětí kněžími