Podle agentury mají povodně, bouřky a další hydrometeorologické jevy na svědomí asi dvě třetiny škod způsobených v Evropě při přírodních katastrofách. Od roku 1980 přitom rozsah povodňových škod roste, uvedla EEA. Tento nárůst souvisí se změnami užívání půdy, s přibýváním počtu obyvatel, s lidskou činností v záplavových oblastech i s lepšími informacemi o těchto škodách.

Agentura připouští, že předpovědi frekvence a intenzity záplav jsou nejisté, ale předpokládá, že podíl změny klimatu na škodách způsobených živelními pohromami v budoucnu poroste kvůli přírůstku extrémního počasí v mnoha regionech.

"Zvažujeme-li riziko záplav v Evropě, vidíme, že změna klimatu bude stále významnějším faktorem," řekl šéf EEA Hans Bruyninckx. Ale v mnoha případech riziko záplav souvisí také s tím, kde a jak žijeme, dodal s tím, že nárůst povodňových škod souvisí i s větším počtem lidí žijících v záplavových oblastech.

Ke stanovení přesné role, jakou hraje změna klimatu v souvislosti s přibývajícími záplavami, by bylo zapotřebí více dlouhodobých informací pro jednotlivé řeky. Na každý pád je ale pravděpodobné, že rostoucí teploty v Evropě zintenzivní hydrologický cyklus a v mnoha oblastech povedou k častějším a intenzivnějším povodním, zdůraznila EEA s tím, že Evropa se musí probíhající změně klimatu přizpůsobit.