Pracovníci řídícího střediska v Koroljovu u Moskvy se během noci opakovaně, ale marně snažili navázat s trucujícím Progressem kontakt. Po úterním startu se Progressu nerozevřely vysílací antény, což zablokovalo komunikaci s pozemním řídícím střediskem. Kvůli poruše nosné rakety Sojuz se navíc loď ocitla na nesprávné oběžné dráze, na které se podle expertů bez povelů ze Země udrží jen několik dní.

"Je to vůbec poprvé, co k takovéto situaci došlo. Taková závada se ještě nikdy u tohoto typu lodě nevyskytla," řekl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář. "Myslím, že loď shoří bezezbytku v atmosféře, ale není vyloučeno podle okamžité hustoty atmosféry a podle polohy, jak bude loď vstupovat do atmosféry, že by mohla nějaká část i tento sestup přežít," uvedl Kolář. Podle něj by šlo ale o malé kusy do hmotnosti maximálně jednoho kilogramu.

Místo dopadu

Jako místo dopadu případných úlomků uvádějí ruské zdroje širokou oblast mezi dvaapadesátými rovnoběžkami severní a jižní šířky. Potvrdil to i Kolář, podle něhož připadá v úvahu kterékoliv místo na zeměkouli mezi 51,6 stupně jižní a severní šířky. Podle agentury Interfax vydají ruské úřady varování před pádem úlomků několik hodin předem s určením přesnějšího místa dopadu.

Agentura TASS dnes napsala, že povely ze Země sice na palubu porouchaného Progressu odcházely, odezva ale nebyla žádná. Další pokusy už podniknuty nebudou. "Situace je bezvýchodná. Kontrolovaný sestup není možný," uvedla agentura. V moskevských médiích se objevují spekulace, že nehoda ovlivní harmonogram dalších startů k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) včetně pilotovaných letů.

Spolu s lodí shoří 2,5 tuny nákladu určeného původně šestičlenné posádce ISS, ale i kolekce předmětů, jejichž dopravení na stanici mělo být připomínkou 70. výročí vítězství sovětských vojsk nad nacistickým wehrmachtem. Jsou to takzvané svatojiřské stuhy, ruský válečný symbol, a rovněž kopie vítězného praporu Rudé armády.
Ruští odborníci sledují potíže Progressu s nemalým znepokojením, uvedla dnes rozhlasová stanice Echo Moskvy. Jde totiž o prakticky identickou verzi kosmické lodi s tou, která se používá k pilotovaným letům.