Německý internetový server pro rezervaci hotelů uvádí, že zaznamenal podstatný pokles ve vyhledávání amerických uživatelů poohlížejících se po hotelu v Malajsii od doby, co letadlo zmizelo. Ale sami malajsijští turističtí činitelé tvrdí, že žádný pokles v cestování do země nenastal.

Boeing 777 s 239 osobami na palubě zmizel 8. března, což vedlo k zatím bezvýslednému pátrání na ploše tisíců kilometrů čtverečních volného moře a vzniku mnoha teorií sahajících od terorismu až po únos mimozemšťany.

Turistika je klíčová

Mezinárodní turistika je pro Malajsii klíčová. Ekonomika země neustále stoupá, a přestože hlavními průmyslovými odvětvími jsou elektronika, ropa a výroba palmového oleje, turistika patří mezi zásadní zdroje příjmů. V loňském roce do Malajsie zavítalo 26 milionů lidí, kteří tu utratili téměř 20 miliard dolarů.

Hotelový rezervační server Trivago uvedl, že během deseti dní po zmizení letadla zaznamenal pokles o 22 procent v počtu vyhledávání hotelů v Malajsii u amerických uživatelů. O 18 procent poklesl počet vyhledávání z Austrálie a o 22 procent z Nového Zélandu.

Velké skupiny létají jako obvykle

Malajsijský vládní činitel ale uvedl, že počet míst obsazených v letech do Malajsie včetně letadel společnosti Malaysia Airlines „nevykázal žádný dramatický pokles".

„Někteří podnikatelé možná zvolili jiného dopravce, ale velké turistické skupiny létají do Malajsie jako obvykle," řekl novinářům generální ředitel malajsijského turistického úřadu Mirza Mohammad Taiyab, který nyní v Indii propaguje turistiku ve své zemi.

Z Indie jezdí do Malajsie nejvyšší počet turistů, a proto se malajsijská vláda snaží na tomto trhu aktivně prosazovat. Malajsijští oficiální činitelé naopak očekávají pokles počtu návštěvníků z Číny, protože více než polovinu cestujících ve zmizelém letadle tvořili Číňané.