Fittipaldi tvrdí, že jen mezi lety 2013 a 2015 přišlo do Vatikánu z různých částí světa asi 1200 oznámení na zneužívání dětí kněžími. Šlo podle něj o dvojnásobný nárůst proti letům 2005 až 2009. Skandály podle žurnalisty zatajovali i vysocí preláti v okolí papeže Františka. Výňatky z knihy zveřejnila agentura APA.

"Systém, který chrání pedofily a církevní pokladny před nároky na náhradu škody, funguje v Itálii i dnes lépe než kdekoli jinde. Pro kněze a biskupy neexistuje povinnost hlásit pedofilní kolegy spravedlnosti," tvrdí Fittipaldi. Italská církev podle něj v uplynulých 20 letech čelila případům 200 pedofilních kněží.

Čtěte také: Zeman opět pozval papeže Františka na návštěvu Česka

Kritika papeže

Papeže Fittipaldi kritizuje za to, že jmenoval pokladníkem Vatikánu australského kardinála George Pella, který je ve vlasti vyšetřován kvůli zneužívání chlapců.

Papeži novinář vyčítá i to, že koordinátorem poradní skupiny k vypracování návrhů na reformu vatikánských struktur ustanovil honduraského arcibiskupa Óscara Rodrígueze Maradiagu. Toho obvinila americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP), že bránil úřednímu vyšetřování podezření ze sexuálního zneužívání. Proti Maradiagovi se v minulosti vyslovila i Mezinárodní platforma reformních katolíků.

Fittipaldi v listopadu 2015 vydal knihu Avarizia (Chamtivost), v níž na základě vynesených interních dokumentů z Vatikánu popisoval miliardové případy zpronevěry peněz pro chudé a nemocné. Těchto případů se podle Fittipaldiho a dalšího novináře Gianluigi Nuzziho dopustili vysocí vatikánští činitelé. Fittipaldi tvrdil, že papežské kurii zůstalo pro osobní potřeby jejích členů asi 400 milionů eur (10,8 miliardy Kč). Kniha se stala bestsellerem.

Přečtěte si: Itálii postihla silných zemětřesení