Na začátku srpna bylo v Jihoafrické republice kvůli chybějícímu veterinárnímu vyšetření usmrceno osm sitatung, které pražská zoo darovala zoologické zahradě v Johannesburgu. Do Jihoafrické republiky se dostaly 1. srpna letecky přes Frankfurt nad Mohanem, ale úřady jejich dovoz zakázaly. Měly být vráceny zpět, nebo utraceny; po dvou dnech byly usmrceny.

Záležitost dva měsíce vyšetřoval etický výbor PAAZA, jehož členové konstatovali provinění johannesburské zoo ve třech bodech. Za nejzávažnější považovali laxní přístup zoologické zahrady, kam měla zvířata putovat. „Je možné, že pokud by byl dostatek odpovědnosti a tlaku ze strany zoo v Johannesburgu, mohl být nalezen kompromis, který by nevedl k usmrcení osmi zvířat," uvedl v závěrečné zprávě předseda etického výboru Michael Farquhar.

Nezájem o zvířata na letišti

V době, kdy byla zvířata na letišti, nejevila prý provinilá zoo o jejich osud žádný zájem. Zvířata byla dva a půl dne zavřená v přepravních bednách bez další dávky sedativ, i když ta z Prahy již přestala působit. Navíc některé neměly ani přístup k vodě, takže všechny byly dehydrované a čtyři z nich ještě před usmrcením zkolabovaly. Nikdo z jihoafrické zoo na letiště nedorazil. K aktivitě její pracovníky nevyburcovaly ani opakované telefonáty vedení pražské zoo.

Etický výbor klade jihoafrické zoologické zahradě rovněž za vinu, že si nezjistila změnu legislativy a chybně informovala českou stranu o tom, jaká vyšetření jsou potřeba. Antilopy tak nebyly otestovány na přítomnost Schmallenberger­ského viru, který způsobuje infekční chorobu přežvýkavců.

Přesun antilop k soukromníkovi

Navíc johannesburská zoo už v březnu podepsala smlouvu se soukromníkem Clivem Albuttem, že šest z osmi antilop z Prahy pošle na jeho farmu. Dárce přitom o ničem takovém neinformovala, pražská zoo se to dozvěděla náhodou až ve chvíli, kdy byla zvířata v Africe. „Zdá se být extrémně nepravděpodobné, že by pražská zoo zvířata darovala, kdyby věděla, že konečnou destinací pro šest z nich je farma pana Albutta," uvádí se v závěrečné zprávě.

Vedle výše zmiňovaných trestů přikázal výkonný výbor PAAZA johannesburské zoologické zahradě, aby přesně odhalila, kde se stala chyba, a přijala opatření, aby se nic podobného nemohlo opakovat. Její vedení se navíc musí znovu proškolit. O přehodnocení pozastavení členství v asociaci a případné nové prověření akreditačních standardů může zoo v Johannesburgu požádat nejdříve za 12 měsíců.