Stejně to tak prý velvyslanec Karel Žebrakovský vnímá ve vztahu k Česku. Kanada v červenci zavedla vízovou povinnost pro Mexičany stejně jako pro Čechy.

Stalo se tak v reakci na údajně vysoký počet mexických a českých žadatelů o azyl za oceánem. „Není to chyba mexické vlády – chci, aby v tomto bylo jasno,“ řekl po nedělním setkání s mexickým prezidentem Felipem Calderónem premiér Stephen Harper.

„Je to problém v kanadském azylovém systému, který podporuje neopodstatněné žádosti,“ dodal kanadský premiér.

Zdůraznil ale, že Kanada nově zavedenou vízovou povinnost nezruší do té doby, než dojde k úpravě kanadského azylového systému.

Žebrakovský se domnívá, že potrvá roky, než se systém změní. „Může to být dost dlouhá doba. S menšinovou vládou je to otázka roků, ne týdnů. Samozřejmě je to jen můj odhad a nemám křišťálovou kouli,“ citoval dnes deník Ottawa Citizen velvyslance, který byl v červenci po obnovení víz pro Čechy povolán do Prahy ke konzultacím.

Minulý týden se podle kanadského listu vrátil do Ottawy. List poznamenal, že jeho zástupce Stanislav Beneš již dříve tento měsíc řekl, že ČR jako člen EU musí čekat, jak se představitelé s Evropskou komisí rozhodnou zareagovat.

Původně se hovořilo o zavedení vízových omezení pro Kanaďany všemi zeměmi EU, ale to později zamítlo Švédsko, které má rotující předsednictví unie 27 zemí.

Žebrakovský řekl, že po „velmi intenzivních“ schůzkách v Praze se rozhodlo, že Česko bude jednat o možnostech obnovit bezvízový styk pro Čechy přímo s Kanadou.