VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kříženci zubrů míří na talíře

POZNAŇ - Talíře evropských labužníků dobudou polští zubroni. Těší se na to několik polských chovatelů, kteří začali křížit zubry s domácími kravami. „Maso kříženců je velmi chutné, křehké a neobsahuje cholesterol,“ tvrdí Henryk Ordanik ze statku poblíž Poznaně.

12.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Mohutní divocí zubři jsou takřka polským národním maskotem. Přispěli dokonce k porážce německých křižáků v roce 1410 u Grünwaldu. Jejich masem se živili vojáci spojené polsko-litevské armády. Pro jazyky labužníků je ale příliš houževnaté.

Chovatelé si vědí rady. Daří se jim křížit zubří býky s domácími kravami. Takovému kříženci Poláci říkají zubroň. Nemůže se už dál rozmnožovat, stejně jako kříženci koní a oslů. Avšak zachovává si vlastnosti zubrů. Stádo zubřích býků, krav a zubroňů se už potuluje po pastvinách pana Ordanika.

Má velké plány. Během několika let jich chce mít tři tisíce. „Zubroni nepotřebují krmení. I v zimě si najdou trávu pod sněhem,“ chválí je chovatel.

Zájemci o nové maso se hlásí

Že si maso zubroňů labužníci oblíbí, nepochybuje ani Józef Adamiak z hospodářství v Karolewu. „Hlásí se odběratelé z Německa, Řecka a dokonce z bývalé Jugoslávie. Ani nevíme, jak se o nás dověděli,“ řekl Adamiak.

Na jídelníček je chce zařadit i proslavená krakovská restaurace Wierzynek, kde jednou povečeřel i bývalý český prezident Václav Havel. Další křížení zubrů a domácích krav má pod kontrolou polská vysoká škola zemědělská, která má za úkol bdít nad genetickou čistotou zubrů.

„Zubroni nám nevadí, jejich chov si zasluhuje podporu,“ prohlásila profesorka Wanda Olech-Piasecká. První křížence zubrů s domácím dobytkem se v Polsku podařilo vychovat už v sedmdesátých letech devatenáctého století. Hospodářsky využívat se začali v minulém století. Některá zemědělská družstva jich měla až tři stovky, ale to už je minulostí.

„Z jednoho zubroně a váze 600 kilogramů získáme 300 kilo masa,“ vysvětluje Ordanik. To však bude stát desetkrát víc než obyčejná hovězina. Dříve se prodávalo zubroní maso za stejnou cenu jako hovězí, ale chovatelé zkrachovali.

12.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Římské noci
9

Zranění ani náročnost představení Simoně Stašové nevzaly radost z Římských nocí

Mladí lidé

Výzkumníci zjistili: dvacátníci se těžko rozhodují a mají jasno ve vztazích

Strakonický pivovar kvůli EET zavádí nový systém

Pivovar Dudák mění ředitele, ten kvůli aféře odchází do pražského Staropramenu. Dudák navíc musí zavést nový systém pro větší pohodlí zákazníků.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Sňatkový podvodník vylákal z žen miliony

Náchodská policie vyšetřuje působení čtyřicetiletého muže z Mladoboleslavska, který je podezřelý, že z několika žen pod slibem společné budoucnosti vylákal zhruba 3,5 milionu korun. 

Opočno je po čtvrtstoletí tahanic státu

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Kristiny Colloredo-Mansfeldové v letitém sporu o renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku. Justice památku loni v dubnu pravomocně přiřkla státu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies