VYBERTE SI REGION

Kříženci zubrů míří na talíře

POZNAŇ - Talíře evropských labužníků dobudou polští zubroni. Těší se na to několik polských chovatelů, kteří začali křížit zubry s domácími kravami. „Maso kříženců je velmi chutné, křehké a neobsahuje cholesterol,“ tvrdí Henryk Ordanik ze statku poblíž Poznaně.

12.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Mohutní divocí zubři jsou takřka polským národním maskotem. Přispěli dokonce k porážce německých křižáků v roce 1410 u Grünwaldu. Jejich masem se živili vojáci spojené polsko-litevské armády. Pro jazyky labužníků je ale příliš houževnaté.

Chovatelé si vědí rady. Daří se jim křížit zubří býky s domácími kravami. Takovému kříženci Poláci říkají zubroň. Nemůže se už dál rozmnožovat, stejně jako kříženci koní a oslů. Avšak zachovává si vlastnosti zubrů. Stádo zubřích býků, krav a zubroňů se už potuluje po pastvinách pana Ordanika.

Má velké plány. Během několika let jich chce mít tři tisíce. „Zubroni nepotřebují krmení. I v zimě si najdou trávu pod sněhem,“ chválí je chovatel.

Zájemci o nové maso se hlásí

Že si maso zubroňů labužníci oblíbí, nepochybuje ani Józef Adamiak z hospodářství v Karolewu. „Hlásí se odběratelé z Německa, Řecka a dokonce z bývalé Jugoslávie. Ani nevíme, jak se o nás dověděli,“ řekl Adamiak.

Na jídelníček je chce zařadit i proslavená krakovská restaurace Wierzynek, kde jednou povečeřel i bývalý český prezident Václav Havel. Další křížení zubrů a domácích krav má pod kontrolou polská vysoká škola zemědělská, která má za úkol bdít nad genetickou čistotou zubrů.

„Zubroni nám nevadí, jejich chov si zasluhuje podporu,“ prohlásila profesorka Wanda Olech-Piasecká. První křížence zubrů s domácím dobytkem se v Polsku podařilo vychovat už v sedmdesátých letech devatenáctého století. Hospodářsky využívat se začali v minulém století. Některá zemědělská družstva jich měla až tři stovky, ale to už je minulostí.

„Z jednoho zubroně a váze 600 kilogramů získáme 300 kilo masa,“ vysvětluje Ordanik. To však bude stát desetkrát víc než obyčejná hovězina. Dříve se prodávalo zubroní maso za stejnou cenu jako hovězí, ale chovatelé zkrachovali.

12.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Veslařský svět v černém. V Mařaticích pohřbili nadějného veslaře Michala Plocka

Uherské Hradiště – S juniorským mistrem Evropy i mistrem světa dvaadvacetiletým Michalem Plockem se přišly v pondělí 5. prosince rozloučil na jeho poslední cestě zhruba dvě stovky známých, přátel a rodinných příslušníků do obřadní síně hřbitovu v Uherském Hradišti, Mařaticích. Talentovaný veslař a nástupce Ondřeje Synka byl 28. listopadu nalezen mrtvý v loděnici pražské Dukly, za níž vesloval.

Vědci zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní

Klecany (u Prahy) - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy zkoumají léčbu nočních můr a běsů i pomocí vůní. Pracoviště je unikátní spektrem nabídky metod řešení poruch spánku, a to nejen v rámci ČR. Řada problémů se léčí nejen podáváním léků, ale zásadní jsou i psychoterapeutické postupy, říká vedoucí oddělení spánkové medicíny Jitka Bušková.

Technik z letounu s fotbalisty: Pád jsme nečekali, nikdo nekřičel

La Paz - Bolivijská vláda začala vyšetřovat podezření na nepravosti při udělení licence místní letecké společnosti LaMia, jejíž letoun minulý týden havaroval v Kolumbii s brazilskými fotbalisty. Příčinou neštěstí, při němž zemřelo 71 lidí, byl zřejmě nedostatek paliva. Informaci, že letadlo mělo udělat mezipřistání na dotankování, potvrdil dnes brazilské televizi Globo i přeživší technik Erwin Tumiri.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies