VYBERTE SI REGION

Kříženci zubrů míří na talíře

POZNAŇ - Talíře evropských labužníků dobudou polští zubroni. Těší se na to několik polských chovatelů, kteří začali křížit zubry s domácími kravami. „Maso kříženců je velmi chutné, křehké a neobsahuje cholesterol,“ tvrdí Henryk Ordanik ze statku poblíž Poznaně.

12.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Mohutní divocí zubři jsou takřka polským národním maskotem. Přispěli dokonce k porážce německých křižáků v roce 1410 u Grünwaldu. Jejich masem se živili vojáci spojené polsko-litevské armády. Pro jazyky labužníků je ale příliš houževnaté.

Chovatelé si vědí rady. Daří se jim křížit zubří býky s domácími kravami. Takovému kříženci Poláci říkají zubroň. Nemůže se už dál rozmnožovat, stejně jako kříženci koní a oslů. Avšak zachovává si vlastnosti zubrů. Stádo zubřích býků, krav a zubroňů se už potuluje po pastvinách pana Ordanika.

Má velké plány. Během několika let jich chce mít tři tisíce. „Zubroni nepotřebují krmení. I v zimě si najdou trávu pod sněhem,“ chválí je chovatel.

Zájemci o nové maso se hlásí

Že si maso zubroňů labužníci oblíbí, nepochybuje ani Józef Adamiak z hospodářství v Karolewu. „Hlásí se odběratelé z Německa, Řecka a dokonce z bývalé Jugoslávie. Ani nevíme, jak se o nás dověděli,“ řekl Adamiak.

Na jídelníček je chce zařadit i proslavená krakovská restaurace Wierzynek, kde jednou povečeřel i bývalý český prezident Václav Havel. Další křížení zubrů a domácích krav má pod kontrolou polská vysoká škola zemědělská, která má za úkol bdít nad genetickou čistotou zubrů.

„Zubroni nám nevadí, jejich chov si zasluhuje podporu,“ prohlásila profesorka Wanda Olech-Piasecká. První křížence zubrů s domácím dobytkem se v Polsku podařilo vychovat už v sedmdesátých letech devatenáctého století. Hospodářsky využívat se začali v minulém století. Některá zemědělská družstva jich měla až tři stovky, ale to už je minulostí.

„Z jednoho zubroně a váze 600 kilogramů získáme 300 kilo masa,“ vysvětluje Ordanik. To však bude stát desetkrát víc než obyčejná hovězina. Dříve se prodávalo zubroní maso za stejnou cenu jako hovězí, ale chovatelé zkrachovali.

12.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Přemysl Šíma.
5

Soud se začal zabývat prodejem pozemků v pražském Zeleném údolí

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies