VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kříženci zubrů míří na talíře

POZNAŇ - Talíře evropských labužníků dobudou polští zubroni. Těší se na to několik polských chovatelů, kteří začali křížit zubry s domácími kravami. „Maso kříženců je velmi chutné, křehké a neobsahuje cholesterol,“ tvrdí Henryk Ordanik ze statku poblíž Poznaně.

12.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Mohutní divocí zubři jsou takřka polským národním maskotem. Přispěli dokonce k porážce německých křižáků v roce 1410 u Grünwaldu. Jejich masem se živili vojáci spojené polsko-litevské armády. Pro jazyky labužníků je ale příliš houževnaté.

Chovatelé si vědí rady. Daří se jim křížit zubří býky s domácími kravami. Takovému kříženci Poláci říkají zubroň. Nemůže se už dál rozmnožovat, stejně jako kříženci koní a oslů. Avšak zachovává si vlastnosti zubrů. Stádo zubřích býků, krav a zubroňů se už potuluje po pastvinách pana Ordanika.

Má velké plány. Během několika let jich chce mít tři tisíce. „Zubroni nepotřebují krmení. I v zimě si najdou trávu pod sněhem,“ chválí je chovatel.

Zájemci o nové maso se hlásí

Že si maso zubroňů labužníci oblíbí, nepochybuje ani Józef Adamiak z hospodářství v Karolewu. „Hlásí se odběratelé z Německa, Řecka a dokonce z bývalé Jugoslávie. Ani nevíme, jak se o nás dověděli,“ řekl Adamiak.

Na jídelníček je chce zařadit i proslavená krakovská restaurace Wierzynek, kde jednou povečeřel i bývalý český prezident Václav Havel. Další křížení zubrů a domácích krav má pod kontrolou polská vysoká škola zemědělská, která má za úkol bdít nad genetickou čistotou zubrů.

„Zubroni nám nevadí, jejich chov si zasluhuje podporu,“ prohlásila profesorka Wanda Olech-Piasecká. První křížence zubrů s domácím dobytkem se v Polsku podařilo vychovat už v sedmdesátých letech devatenáctého století. Hospodářsky využívat se začali v minulém století. Některá zemědělská družstva jich měla až tři stovky, ale to už je minulostí.

„Z jednoho zubroně a váze 600 kilogramů získáme 300 kilo masa,“ vysvětluje Ordanik. To však bude stát desetkrát víc než obyčejná hovězina. Dříve se prodávalo zubroní maso za stejnou cenu jako hovězí, ale chovatelé zkrachovali.

12.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Volební sněm hnutí ANO probíhal 26. února v Praze. Andrej Babiš
AKTUALIZOVÁNO
57 10

Volby by vyhrálo ANO. Lidovci se STAN by se do Sněmovny nedostali

Ilustrační foto.
10

Kšeftování s léky. Na soudy se valí jeden případ za druhým

Rajtoralovi chyběla rodina, shodli se hráči. Má pozitivní vliv, říká Hašek

Co třeba vzpomínka na to, jak František Rajtoral na Schalke nádhernou brankou vynutil pro Plzeň prodloužení nervydrásajícího fotbalového poháru? Pro fanoušky kulatého nesmyslu hřejivá vzpomínka na jedno z nejpěknějších období světlovlasého kluka z Příbrami, který si v neděli vzal život.

Kmoníček se setkal s Trumpem. Předal mu pověřovací listiny

Nový český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček se setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Předal mu pověřovací listiny. Kmoníček to uvedl na svém twitterovém účtu.

Le Penová odstoupí z čela Národní fronty. Dočasně?

Kandidátka na francouzskou prezidentku Marine Le Penová nepovede Národní frontu. Uvedla to jen den poté, co postoupila do druhého kola voleb, ve kterém se utká s centralistou Emmanuelem Macronem.

Nové varhany pro Svatovítskou katedrálu vytvoří španělská firma, za 70 milionů

Zástupci nadačního fondu dnes ohlásili na Pražském hradě jméno výrobce, který zhotoví nové varhany pro Svatovítskou katedrálu. Bude to varhanářská firma Gerharda Grenzinga. Slavnostního oznámení se zúčastnil i premiér Bohuslav Sobotka a kardinál Dominik Duka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies