Dnešní polední zvonění bylo na čtyři roky poslední pravidelné, se kterými se občané Londýna mohli setkat. Zvon bude nyní vyzvánět pouze ve výjimečných případech, jako oslavy konce roku nebo Den vzpomínek (Remembrance Sunday). Dnešní poslední zvonění bylo přihlížejícími turisty i Londýňany zakončeno potleskem. „Je to významný moment, ale je dobře, že bude zvon fungovat dalších sto let,“ říká Mark Tan, turista ze Singapuru.

Soukromá ponorka Nautilus vynálezce Petera Madsena
Je mrtvá, pohřbil jsem ji do moře, řekl o nezvěstné novinářce vynálezce ponorky

Rozhodnutí o jeho vypnutí kvůli ochraně sluchu dělníků, kteří na něm budou pracovat, vyvolalo debatu. Doba čtyř let je totiž nejdelší doba, po kterou byl dosud Big Ben vyřazen mimo provoz. Britská premiérka Theresa Mayová se vyjádřila, že „nemůže být správné“, aby lidé toto známé zvonění neslyšeli až do roku 2021. Zároveň si Mayová vyžádala přezkoumání návrhů přestavby. Dolní sněmovna britského parlamentu po těchto nepokojích přislíbila, že se poslanci budou délkou rekonstrukce zabývat ještě jednou.

Zdroj: Youtube

Zvon vážící 13,7 tuny zvoní každou hodinu po dobu 157 let. Naposledy ztichl v roce 2007. Při blížící se rekonstrukci bude zvon rozebrán a opraven, stejně jako střecha věže, kterou dělníci sundají a opraví. Cihlové ohrazení kolem zvonu bude vyměněno za skleněné, aby si lidé stoupající nahoru po schodech mohli zvon prohlédnout. Do budovy bude také instalován výtah.

Torpédoborec John S McCain
Americký torpédoborec se srazil s ropným tankerem. Deset námořníků se pohřešuje