VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Miroslava Kuntzmannová, důchodkyně, spisovatelka

Mirka Kuntzmannová byla před mnoha lety pacientkou na I.interní klinice FN Plzeň pana docenta Rudolfa Barcala,CSc. Byla tehdy léčena pro mnohočetné potíže, které vyplývaly z její činnosti cytologické laborantky v jiné nemocnici v Plzni, kde nebyl zajištěn bezrizikový provoz při chybění odsávání vadného ovzduší. Používal se tam xylén, jehož páry nebyly odvětrávány.

8.3.2016
SDÍLEJ:

Miroslava Kuntzmannová.Foto: archiv

Mirka musela nastoupit v roce 1985 do plného invalidního důchodu a její finanční situace nebyla a není nikterak růžová. Přesto si nikdy nestěžovala. A objevila novou vášeň - psaní.

Nejprve napsala Andělskou kuchařku, kterou pokřtila v atriu v atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v roce 2009. Ilustrace jí do knihy namaloval mentálně postižený občan ze sociálního zařízení ve Stodě u Plzně. Mirka psala další a další kuchařky. Jednu vybavila uměleckými fotografiemi pana Kubíka, kde je na obálce zašlý portrét Mirčiny babičky. Název této překrásné knihy Nostalgie vystihuje i ráz receptů mezinárodního charakteru z doby Rakouska-Uherska. Takže jsou tam osvědčené recepty z Čech, Slovenska, Rakouska, Maďarska, ale i z Balkánu. Samé osvědčené a vyzkoušené. Dokonalé barevné fotografie všech jídel, které Mirka zásadně vaří sama, na dobovém porcelánu, s některými drobnostmi z dobové kuchyně, vytváří vždy dokonalé zátiší. A jak se tak říká, „až se sliny sbíhají".

Letos dává Mirka dohromady recepty do již v pořadí 28. kuchařky. Nejen, že je opisuje z různých zdrojů, ale také je zjednodušuje a počešťuje. Nyní se věnuje receptům z doby baroka, samozřejmě s typickou úpravou stolování z té doby, s užitím typického nádobí. Tentokrát půjde o recepty na pokrmy z doby baroka, a to z jednotlivých monumentálních barokních zámků z Plzeňského kraje. Mirka se tímto svým uměním proslavila po celé republice. Spolupracuje také s rozhlasem Plzeň, kdy vždy ve čtvrtek hlásí do éteru nějaký povedený recept. Je často zvána i do televizního vysílání, například do pořadu Sama doma a dalších. Nechyběla ani na různých besedách se spoluobčany, kteří ji rádi vyslechnou, jak se co dělá, anebo i ochutnají, co Mirka napekla.

Její „koníček" nasměroval její život se zdravotními potížemi tak, že našla jeho nový smysl. A hlavně – dělá to vše pro ty ostatní, nejen pro rodiny svých dvou synů. Úspěšnějších žen v kraji příliš není a rozhodně si zaslouží ocenění.

Hlasovat pro ni můžete ZDE

Autor: Redakce

8.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vladimír Putin se ujal funkce prezidenta. Gratuluje mu jeho předchůdce Dmitrij Medveděv.
11

Hon na Medveděva. Premiér je na odstřel

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
10 10

Sobotka jde Babišovi po krku. Chce vědět, jak získal Agrofert

Hledá se vrtulník pro českou armádu. Tiše

Po stíhačkách Gripen a obrněných transportérech Pandur jde o třetí největší armádní zakázku – tucet helikoptér za miliardy. Z favorita se údajně stal outsider a naopak. O co se hraje a jak to vypadá v místě, kde se vrtulník rodí?

Více technologií, méně papírů. Farmy přebírá nová krev

Jejich předkové po roce 1989 dostali zpět pole, o něž je na 40 let připravili komunisté. Obnovili hospodářství a rozšiřovali je. Dnes otěže přebírá nová generace farmářů. Jak výměnu prožívá?

Překvapení se nekoná, Rada zvolila šéfem ČT opět Petra Dvořáka

Českou televizi povede od začátku října po dobu dalších šesti let opět její stávající ředitel Petr Dvořák. V druhém kole volby generálního ředitele veřejnoprávní televize získal od Rady České televize maximum patnácti možných hlasů.

AKTUALIZUJEME

Charlie Hebdo: Policie zadržela 10 podezřelých

/VIDEO/ Velké zatýkání po Francii a Belgii. V souvislosti s útokem na redakci časopisu Charie Hebdo z ledna 2015 bylo do dneška zadrženo deset podezřelých.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies