„Třicítku normálně nejezdíme, na trati jsem strávil nezvykle moc času," usmívá se jedenadvacetiletý odchovanec Střelky Brno, který první rok závodí za Kornspitz Jablonec a po přechodu z juniorské kategorie se rozkoukává mezi muži.

Čtěte také: Biatlonisté si za MS oslavu zaslouží. Koukalovou čeká milionová odměna

Překvapilo vás, že jste zvítězil mezi běžkaři specialisty?
Ano, nečekal jsem, že třicítku můžu zajet až takhle dobře. Dlouhé tratě mi totiž moc nesedí. Máme dvoutýdenní soustředění s národním béčkem, takže jsme závod využili k přípravě.

V biatlonu měří nejdelší trať dvacet kilometrů. Jak moc jste se pral s třicítkou?
Samozřejmě to bylo trochu odlišné. Na druhou stranu se startovalo hromadně a zpočátku se taktizovalo. Nejeli jsme úplně naplno. Utrhli jsme se až v nejprudším stoupání, poté už byl profil jednodušší, takže se to dalo. I tak jsem strávil na trati nezvykle moc času.

Láká vás vyzkoušet i hlavní trať Jizerské padesátky?
Když přijde volná chvíle, rád si ji vyzkouším. Soupaž je hodně náročná a na nejlepší bych asi nestačil, určitě by ale šlo o zážitek.

S rezervou národního týmu se účastníte IBU Cupu a na mistrovství Evropy jste nejlépe skončil 31. ve stíhacím závodu. Jste s dosavadní sezonou spokojený?
Právě se stíhačkou na evropském šampionátu, kde byla největší konkurence, jsem spokojený. Jde o zatím můj nejlepší výsledek sezony. První rok startuji mezi muži a přechod není úplně jednoduchý. Zpočátku mi trvalo, než jsem si zvykl na jiné tempo. Trochu jsem se trápil, ale postupně šla výkonnost nahoru.

Předpokládám, že váš cíl je probojovat se do reprezentačního A týmu…
Představuje to velkou motivaci. Nechci však předbíhat, uvidím, kam se postupnými kroky dostanu.

Fandili jste na soustředění reprezentačním kolegům, kteří na mistrovství světa vybojovali čtyři medaile?
Jasně, když jsme neměli trénink, zasedli jsme k televizi a koukali. Jenže trénování bylo přednější, přes ně nejel vlak. S lidmi z áčka se známe, takže jsme jim úspěchy moc přáli. Předvedli skvělé výsledky.

Panuje mezi áčkem a béčkem rivalita?
Žádnou necítím. Tým funguje jednotně, máme i společná soustředění, na kterých jsem si žádných konfliktů nevšiml.

Nepřehlédněte: Otec biatlonistky Koukalové by byl rád, aby dcera po olympiádě neskončila